Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия и САЩ възобновяват преговорите за ПРО

26 март 2013, 10:06 часа • 2748 прочитания

Министрите на отбраната на Русия и САЩ Сергей Шойгу и Чък Хейгъл да постигнали договореност за възобновяване на преговорите по системата за противоракетна отбрана (ПРО), предаде БГНЕС.

Преговорите ще бъдат възобновени на ниво заместник-министри, обяви представителят на Пентагона Джордж Литъл. Предложението за рестартиране на преговорите е било на Шойгу, като колегата му Хейгъл веднага е дал съгласието си.

На новия кръг преговори американската страна ще бъде представлявана от първия зам.-министър на отбраната по политическите въпроси Джим Милър. Отделно от това, Шойгу и Хейгъл ще се срещнат на 24 май в Москва в рамките на заседанието на Съвета Русия-НАТО.

На 15 март Хейгъл оповести усилване на ПРО системата до 2017 г. във връзка със заплахата от КНДР. В частност, САЩ планират да разгърнат допълнителни ракети-прехващачи и радари на територията на щата Аляска.

Русия е против разполагането на ПРО най-вече на територията на Полша. Според руския външен министър Сергей Лавров разногласията по ПРО пречат на създаването на единно евроатлантическо пространство за сигурност.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес