Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румъния избира парламент

09 декември 2012, 09:53 часа • 6508 прочитания

Румънските избиратели започнаха да гласуват за нов парламент, в който левоцентристката управляваща коалиция има всички шансове да получи мнозинство.

Повече от 18,2 милиона души са призовани да пуснат бюлетините си в избирателните секции, които ще бъдат отворени до 21 ч.

Днешните парламентарни избори в Румъния са много важни за страната след сериозната политическа криза през лятото, когато управляващият Социал-либерален съюз се опита да свали президента десноцентрист Траян Бъсеску.

Според резултатите от анкетите Социал-либералният съюз, който обединява социалдемократите на премиера Виктор Понта, либералите и консерваторите, има всички шансове да спечели между 48 и 61% от гласовете и дори да си осигури мнозинство от две трети от местата в двукамарния парламент.

Победата на Социаллибералния съюз обаче не означава затихване на напрежението между президент и премиер. Бъсеску вече намекна, че може и да не назначи автоматично Понта за премиер, а това вещае нови политически бури в една от най-бедните страни на Европа, коментира БГНЕС

Очаква се избирателната активност да е около 40%. Екзитпол резултатите от гласуването ще бъдат съобщени от главните телевизионни канали веднага след приключване на работата на избирателните секции, а първите частични резултати ще станат известни в понеделник сутринта.

Actualno.com

Васил Хаджийски
Васил Хаджийски Отговорен редактор
Новините днес