Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ромски лидер: Ако не спрем мангасарите днес, те ще ни превземат утре

12 април 2020, 09:40 часа • 60360 прочитания

"Налягайте си парцалите, защото ще берете ядове, така ще ме разберете много по – бързо, нали?" Обърна се към българските роми от ефира на Нова тв Цветелин Къчев, лидер на Евророма.

Той заяви, че "мангасарите" сред ромите са тези,  които не спазват противоепидемичните мерки и ограничения и заради тях в ромските махали се налагат акции на прокуратурата и полицията.

28 задържани в ромската махала на Благоевград, откриха и наркотици (СНИМКИ)

Променен, политикът ясно подкрепи взетите от правителството мерки срещу коронавируса:  "Дисциплина, здрава ръка, апелирам към това нещо. Категорично няма да съм човекът, който да каже защо правите така в махалите. Циганинът си дава сметка, мангасаринът - не. Много лесно се различават българинът от Бай Ганьо и циганингът от мангала. Отиваш в циганска махала, койго те гледа в очите е циганин, който те гледа в джоба е бай Мангасар."

"Аз мисля, че циганните ги спазват (мерките), но мангасарите не ги спазват. Както смятам, че българите ги спазват, но ганьовците не ги спазват. Знаете ли каква е разликата между ганьовци и мангасар – никаква – пълен безпорядък и неспазване на порядки...Те са привърженици на световната конспирация, че всичко е измислено. Не си дават, че ако беше измислено британският премиер нямаше да е в интензивното." Ние сме в момента в добра ситуация, заради навременните мерки. Не съм фен на премиера, но не мога да не го призная. Дисциплина и здрава ръка трябва още, категоричен беше той.

Елизабет Втора призова за спазване на ограниченията по празниците, премиерът благодари на NHS

 

"Мангасар – нулева толерантност към такива хора, но вярвайте ми с тези хора, ще се пребори държавата, тогава, когато ние станем част от управлението, защото вярвайте ми – те имат най-голям респект от нас." Сега не мога да направя нищо –"ще се съгласява, ще кима, може и да се разплаче, и след това ще си прави каквото си иска." Ако не спрем мангасарите днес,те ще ни превземат утре. Повече никакво "безпринципно защитаване" на такива, закани се Кънчев.

Първите двама починали бяха от ромски произход, така е, съгласи се ромският лиде. "Абсолютно подкрепям – всеки, нарушил карантината, да понесе цялата тежест на закона. Не полицай до всеки ром, а местните ромски лидери да са на терен", каза още той и даде пример с нивото на социална свързаност в малките ромски фамилии от по 400 човека. "Тях ги е страх само от това, което виждат, вирусът не го виждат. Не могат да разберат, че пазят баджанака, като не ходят при него. Манталитетът е такъв, той предпочита да не му се разсърди баджанака. Много по-добре са мерките сега – със жандармерия и полиция", категоричен беше Кънчев, но подчета, че трябва сред властите да има роми, отговарящи на критериите за конкетната служба.

Ето във Факултета има полицай от ромски произход, който върши много добра работа сред ромската общност, допълни той. "В други квартали виждаме, ромите са гласували за някой кмет и затова нямат респект към него – ако виждат повече свои роднини в униформи и той им каже – приберете се, щото на мен ще ми нарпавите мръсно, те ще се приберат, друг няма да слушат.

"Смятам, че ако се продължи с безпринципното дърляне, държавата ще я унищожим тотално.", каза още Кънчев.

Кънчев обясни, че ще посещне именния си ден в тесен семеен кръг с най-близките си, с които е в домашна изолация: "Без големи семейсни събирания без предгръдки. Ще стане, тази година ще стане. Ще празнувам само с хората, с които съм изолиран, само с тази част от семейството ми - 6 души. Далече високо в планината"

 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес