Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Роми все по-често замерят влакове с камъни

27 август 2013, 10:16 часа • 23807 прочитания

Зачестяват случаите, при които вандали обстрелват пътуващи в предградията на София или през ромски махали влакове. В общия случай почти винаги става въпрос за малолетни ромчета, които се забавляват.

Последният по-голям случай е станал факт през почивните дни, когато на на жп прелеза, разположен между кварталите „Света Троица” и „Фондови жилища”, група роми са целили с камъни влака, пътуващ от София за Перник и са счупили едно от стъклата. По случая се води разследване.

Според официална статистика, представена от Кирил Костадинов, който отговаря за сигурността в БДЖ, през тази година има 50 случая на такива нападения. За сравнение през миналата година случаите са били 46, каза Костадинов в сутрешния блок на Нова телевизия.

На въпрос дали има и толкова подробна статистика за заловени извършители на тези деяния, Костадинов каза, че няма такава. Той допълни, че тъй като в повечето случаи нападателите са малолетни, те не носят наказателна отговорност и родителите им заплащат щетите.

Изключително опасни са тези инциденти - имаше дори случай с машинист, който беше уцелен през отворен прозорец, но за щастие не беше тежко ранен, обобщи Костадинов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес