Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Родители искат увеличение на майчинските през втората година

01 декември 2015, 12:16 часа • 3444 прочитания

Родителски организации поискаха увеличаване на размера на майчинството за втората година, вдигане на детските добавки, осигуряване на места в общинските ясли и детски градини за всички деца.

Те внесоха писмо със своите 10 искания, свързани с бюджета за 2016-та година, в Народното събрание и Президентството, предаде Дарик.

Инициатори на писмените искания са Сдружението "Настоящи и бъдещи майки", Комитетът за повече грижи за децата на България, както и майките, които организираха масовото кърмене в един от столичните молове.

Родителите настояват също за намаляване на периода, от който се изчислява майчинството - от 24 на 18 месеца.

„През 2016 г. бюджетът залага вдигане на МРЗ, но в същото време не залага вдигането на майчинството през втората година - което винаги е било в рамките на минималната заплата, независимо от това, че не е обвързано с нормативен документ. Още през 2012 г. поискахме това да се случи, за да не се налага всеки път да се заявява едно и също. Второто ни искане е свързано с големите градове предимно, където стои въпросът с детските градини и ясли. Искаме доклад, в който да видим какви са истинските цифри по отношение на демографската криза", обясни пред Дарик Евгения Тодорова, един от организаторите на инициативата.

„ГЕРБ управляваха самостоятелно през 2009 г., но в момента са в коалиция, в която има и ляво присъствие. Има и партии, които през 2012 г. подкрепиха нашите искания. Аз нямам притеснението, че коалиционните партньори на ГЕРБ няма да припознаят нашите искания отново. Но доколко ще убедят ГЕРБ - имам основания да се притеснявам, което не означава, че няма да се борим", добави тя.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес