Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рязък сигнал довел до катастрофата край Калояновец, твърди оцелелият машинист

17 юли 2014, 08:17 часа • 24009 прочитания

Нова версия за дерайлирането на влака София-Варна край гара Калояновец беше разказана тази сутрин в ефира на Нова телевизия от колега на оцелелия машинист Христо Тиляшки.

Според думите на Петър Бръснаров, който обясни, че предава точно казаното от колегата си, причина за инцидента в събота е проблем с пътя, а не човешка грешка.

От разказа стана ясно, че на влизане в Калояновец машинистите са получили рязко сигнал, че вместо да продължат направо трябва да отклонят. Те са се подчинили и в резултат влакът е дерайлирал.

На първия предупредителен сигнал влакът се е движил със 100 км/ч, която е допустимата скорост за този участък. Странното е, че на току що ремонтиран път се е наложило намаляване на скоростта. По принцип е трябвало да бъде 120 км/ч.

"Първият предупредителен сигнал на гара Калояновец свети зелено, което означава, че влакът може да продължи да се движи направо със 100 км/ч. Ако се налага отклоняване, тогава скоростта би трябвало да се намали. При достигането на входния сигнал на гарата обаче, той вече свети за отклонение от правия коловоз. Машинистите задействат екстремно спирачката на влака и така се стига и до дерайлирането му”, обясни Бръснаров.

Вторият сигнал се е оказал изненадващ за машинистите. Двата предупредителни сигнала са на разстояние 1 километър помежду си.

Бръснаров коментира, че ако има грешка, тя е на работещия с апаратурата, а не на двамата машинисти. Той добави, че е странно на път, който скоро е бил ремонтиран, да се слага ограничение на скоростта.

По-нататък беше обяснено, че загиналият машинист Венко Тодоров и Христо Тиляшки са били приятели. От думите на Бръснаров стана ясно още, че в машинистите се чувстват зле, тъй като им се вменява вина.

На въпрос защо Тиляшки не говори, колегата му обясни, че от ръководството на БДЖ има спусната заповед, която забранява изказванията в медиите.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес