Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ринг свободен - Сандов и Каролев вдигнаха олелия за целите на екологията

08 април 2015, 09:30 часа • 11499 прочитания

Всичките ли природозащитници са такива – да искат рекет? Със сигурност не, казаха и бившият председател на „Зелените” Борислав Сандов и икономистът Владимир Каролев.

Скандалът тръгна от искан подкуп от 200 хил. лева от Дончо Иванов от Коалиция за устойчиво развитие. Иванов поиска парите пред скрита камера на Нова телевизия, за да не обжалва ОВОС на проект за газификация в Пирдоп и Златица. По този начин, чрез бюрократични хватки, Иванов би могъл да нанесе финансови загуби на инвеститора, докато се чака съдебно решение.

В сутрешния блок на Нова телевизия Каролев извади протокол срещу строежа на завод в София. Според него жалби били подадени и от Коалиция за устойчиво развитие, и от Сдружение за земята. Ето, това е директна връзка между вас, заяви Каролев. Не е вярно, жалби може да си подава всеки – все едно да свържете две партии само защото са в парламента, отвърна Сандов.

Вашата групичка има над 1000 дела и колко сте спечелили, попита Каролев. Много, отвърна Сандов. Друг път много, отвърна икономическият съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски.

По същество думата екорекет не съществува, има само рекет. В българското законодателство рекетът не е определен, има изнудване. Наказанието е затвор до шест години и глоба, посочи Сандов. Такива еколози като Иванов уронват престижа на еколозите, категоричен е бившият шеф на „Зелените”. И посочи, че Иванов се договорил с Цеко Минев, след като протестирал срещу застрояването на „Пирин”, който бил добър приятел на Минев. Не е вярно, заяви Каролев. За г-н Каролев е проблем да говорим за Дончо Иванов, защото той беше създаден и от хора като него, нападна Сандов. И извади документ от Агенцията по вписванията как Дончо Иванов си купил апартамент за 150 хил. в район „Витоша” в София, но не стана ясно каква е връзката на Каролев, защото той прекъсна Сандов. Каролев се защити, че „Зелените” давали директни инструкции на „Биволъ” да пишат пасквили срещу него.

Икономистът е категоричен, че „г-н Сандов и приятелите му” използват екологията за партийни приятели. Екологичните организации са оплетени като свински черва, водят над 1000 дела и не печелят и 10%. Това нещо много пречи на бизнеса в България, категоричен е Каролев. И даде пример – Тома Белев пуска жалба срещу първата кабинка в лифта с аргумент, че става въпрос за територия, на която не може да се строи лифт. Следват 49 жалби със същия аргумент и строежът се забавя с една година, възмути се Каролев.

Ние сме виновни, че печелим дела по демократичен начин – чрез съдебната система? Че пазим хората от наводнения, засегна се Борислав Сандов. И попита Каролев колко апартамента има в Банско. Имам регистрирана фирма с 12,5%, апартаменти нямам, отвърна икономистът. А Сандов извади решение на ВАС, че „Юлен” е извършила нарушения на екологичното ни законодателство – например Закона за водите.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес