Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ремонтират старческите домове до януари 2025 г., затварят тези за хора с увреждания

20 юни 2023, 22:15 часа • 2929 прочитания

Пълен ремонт на старческите домове до 1 януари 2025 г. и закриване на тези за хора с увреждания до 2035 г. Това е заложено в плана за възстановяване, по който се очакват 753 млн. лв. за подобряване на социалните ни ресурси.

В момента има 82 дома за стари хора, където са настанени 4246 души. Те се намират в 73 общини, които вече подадоха проектите си за ремонтирането им. За тази цел има заделени около 190 млн. лв. по плана за възстановяване. Парите ще могат да се използват за ремонт, строителство и обзавеждане. В момента те могат да кандидатстват и за енергийна ефективност, за да намалят с 30% разходите си.

В други 71 дома пък са настанени близо 4000 хора с увреждания. 41 от тях ще трябва да се затворят до 1 януари 2035 г. До края на 2027 г. около 60% от тях трябва вече да не работят.

Имаме заложен ресурс в плана за възстановяване за закриването на домовете за възрастни хора и замяната им с хуманна грижа в общността. Както и ако се налага, да има малка, много уютна сграда, в която отлично обучени хора да полагат грижи на възрастните, които имат нужда, обясни социалната министърка Иванка Шалапатова пред bTV.

От началото на годината има 9 закрити специализирани институции, съобщи още Шалапатова. Това са 4 дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в селата Куделин, Преколница, Самуил и Пчелище. Другите са 5 дома за пълнолетни лица с психични разстройства в селата Заберново, Раздол, Говежда, Радовци и гара Лакатник.

“От закритите институции са изведени близо 500 души. Сега те са в новосъздадени Центрове за настаняване от семеен тип за пълнолетни хора с психични разстройства и с умствена изостаналост, където им е осигурена грижа с много по-добро качество и среда, социални контакти и среда, близка до семейната”, обясниха от социалното министерство за “24 часа”.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес