Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ремонтират само законни къщи

23 май 2012, 13:26 часа • 5247 прочитания

От парламентарната трибуна регионалният министър Лиляна Павлова изказа благодарността си на екипа на областния управител, който съгласно закона в 3,15 часа е свикал Кризисния щаб.

На изслушването си в НС, Павлова разясни, че с екип на пътната агенция веднага е тръгнала към района на земетресението, тъй като е имало голяма вероятност пътната инфраструктура и пътищата в региона да бъдат със сериозни повреди.

Инспекция е била направена на магистралите "Струма" и "Люлин: нито на мостовите съоръжения, нито на тунелите по магистралите има щети, потвърди тя.

Екипът на ВиК също е бил мобилизиран и са направени тестове, изпитание и проверки на язовирната стена на яз. "Студена". Павлова отрече вероятността и слуховете язовирната стена да се скъса. Според нея това е била подвеждаща информация. Язовирната стена е в добро състояние и не е застрашена, повтори тя. Мерки за рехабилитация ще бъдат изпълнявани, но стената не е под риск.

Заедно с екипа на областния управител направихме преглед на ключови обекти – болницата, училищата, детските градини, концентрирахме се на територията на община Перник, продължи Павлова. В едно от училищата са установени повреди - то трябва да бъде затворено и укрепено, заяви министърът и посочи, че до обяд са били инспектирани всички училища в региона. Вчера беше взето решение, че животът на децата е много по-важен и матурата в Перник да бъде пренасочена за следващия вторник, каза Павлова.

Според нея поне в следващите 3-5, а може би и 7 дни вторичните трусове ще продължат.

Направен е анализ на пораженията на жилищата - над 390 са сигналите за щети. Ще бъдат осигурени средства, включително и с дарителска кампания, както в село Бисер, за да се помогне за ремонта, подчерта тя.

Ще се ремонтират само къщи със собственици и които са законно построени, поясни министърът.

Според нея спешно трябва да започне паспортизация на жилищните сгради, за да е ясно каква е конструктивната устойчивост на жилищния фонд. Специални екипи ще инспектират жилищата, пострадали в Пернишко, за да знаят хората дали е безопасно да се приберат по домовете си. Имаме наличности за палатки, имаме готовност да направим и палатков лагер, съобщи Павлова. Ще бъде направена и дарителска кампания, за да се помогне за ремонта на къщите, които имат собственици и са законно построени. 58 души са настанени в болницата в Перник, предоставен е и физкултурен салон, където са настанени хора. Имаме възможност и наличие на палатки за всички хора, които се нуждаят, каза регионалният министър.

Засега щетите от земетресението са малки от финансова гледна точка. Нещата са под контрол, ще бъдат покрити всички щети и има заделени 85 млн. лева в бюджета за 2012 година за бедствия и аварии.

Това заяви пък финансовият министър Симеон Дянков, който заедно с регионалния министър Лиляна Павлова дойде в Народното събрание, за да информира депутатите за мащаба на земетресението и мерките, които правителството ще вземе за преодоляване на последствията.

Все още няма пълна информация какъв е обемът на щетите от земетресението, призна министър Дянков. Със сигурност пострадалите ще получат по 325 лева на домакинство. Днес в МС планът за даване на безвъзмездната помощ ще бъде съгласуван и със социалния министър Тотю Младенов. Социалните работници започват да приемат документи и помощите ще започнат да се отпускат включително и през почивните дни, посочи Дянков. Приоритетно ще бъдат подпомогнати обществени сгради, започва да тече срокът за подаване на молби и от граждани за щети по жилищата им.

Редактор: Петър Проданов

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес