Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Религиозна организация внесе жалба срещу филм у нас: Прокарвал трансджендъризъм и неморалност (ВИДЕО)

18 януари 2024, 16:53 часа • 2018 прочитания

Организацията "Свобода за всеки" разпространи до медиите информация, че е подадена жалба в Държавна агенция закрила на детето относно филма "Гол за победа", който се прожектира по кината от края на 2023 г. В писмото пише, че жалбоподатели са "над двадесет граждански и вероизповедни организации". Копия от жалбата са изпратени и до министъра на културата, комисии в Народното събрание и Българската православна църква.

Actualno.com се свърза с организацията "Свобода за всеки" с молба да предостави пълния текст на жалбата, но до публикуването на този материал отговор на редакционната ни поща не е получен.

Очаква се и Национален филмов център да излезе с официално становище относно подадената жалба.

Още: Кинофилм беше спрян от привърженици на "Възраждане" с мотив, че е педофилски (ВИДЕО)

Защо е подадена жалбата?

Според "Свобода за всеки" филмът "Гол за победа" прокарва "теми на неморалност и трансджендъризъм". Проблемът според вносителите е, че категоризацията на продукцията по Закона за филмовата индустрия, която се прави на всеки филм, прожектиран на територията на България, е "B" - Без възрастови ограничения. Вносителите смятат, че филмът "Гол за победа" представлява "заплаха за физическото, психическото и нравственото развитие на децата".

В какво се корени заплахата?

Филмът разказва за футболния отбор на Американска Самоа, който изобщо не може да играе футбол и записва една от най-култовите загуби в историята на този спорт - отборът пада с 31:0 от Австралия в квалификация за Мондиал 2002. От трейлъра става ясно, че това е комедия, в която единият от персонажите е транс и именно това се оказва повод за жалбата.

Още: Путин лично превключи на антиджендър пропаганда (ВИДЕО)

Какво представлява организацията?

В официалния сайт на "Свобода за всеки" пише, че организацията се занимава с издателска и правозащитна дейност "в подкрепа на традиционните семейни ценности и основни човешки права, закрепени в международноправни документи, гарантиращи човешкото достойнство, справедливостта и истината. Свобода за всеки е проект на фондация Преображение и представлява съществена част от дейността на организацията от нейното създаване."

Неда Ковачева
Неда Ковачева Отговорен редактор
Новините днес