Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рекордно много пострадали след руския метеорит

15 февруари 2013, 19:07 часа • 18744 прочитания

По последни данни близо 1000 души са пострадали след падането на отломки от метеорит в руската Челябинска област, предаде Интерфакс .

По данни на руското вътрешно министерство пострадали са около 1000 души, сред които над 200 деца. Езерото Чебаркул, в което е паднал метеоритът, е отцепено от части на полицията.

Експерти посочват, че никога досега не е имало толкова много пострадали, предаде АФП.

Експертите отбелязват, че няма връзка между случилото се в Русия и астероида, който ще премине близо до Земята.

„До момента в историята няма друг случай на толкова много индиректно пострадали от падането на подобен обект. В много редки случаи има ранени хора от метеорит”, казва Робърт Маси, заместник-секретар на Британската кралска астрономическа общност.

Всеки ден около 100 тона космически отломки се сблъскват със Земята, посочват астрофизици. В по-голямата част става дума за прах и малки камъни, които изгарят на голяма височина.

Властите в Челябинска област направиха оценка на щетите от падналия метеорит, предаде РИА Новости. Губернаторът на областта Михаил Юревич съобщи пред журналисти, че щетите се оценяват на 1 млрд. рубли. Той уточни, че щетите само по ледения дворец „Уралска мълния” се оценяват на 200 млн. рубли. По думите му, дворецът е пострадал най-много. Повредена е носещата конструкция и три напречни греди.

Руските власти призоваха жителите в Урал да стоят настрана от неидентифицирани обекти.

„Руското министерство на извънредните ситуации предупреждава всички жители в Урал да не се приближават до неидентифицирани обекти”, предупреди на своя сайт министерството. На електронната си страница ведомството е оставило телефонни номера, които хората могат да използват, в случай че намерят нещо необичайно.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес