Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рекорден ръст на ипотечните кредити

10 юли 2015, 09:47 часа • 7996 прочитания

Драстичен ръст на изтеглените кредити за жилища очакват финансови анализатори през втората половина на годината. Ипотечните заеми ще чупят рекорди след края на летните отпуски. Сред причините за очакваното повишение са изгодните условия за получаване на кредит, уточниха експертите, цитирани от Дарик.

Предварителните прогнози са за над 25 на сто ръст за юни спрямо април. Предвижда се през есента увеличението да бъде още по-голямо, допълниха специалистите.

От големите банки в страната също прогнозират осезаемо повишение на интереса към ипотечното кредитиране.

Банкови експерти допълниха, че по последни данни лихвите по новите заеми на домакинствата в началото на настоящата година се понижават плавно.

Според анализите на БНБ през май средният лихвен процент по новоотпуснатите жилищни кредити в лева е 5,95 процента, което е спад от 0,70 процeнта в сравнение с година по-рано.

Специалистите изтъкнаха още, че лихвите при ипотечните кредити в момента са в рамките между 5,5 и 6 процента. За хората с висок осигурителен доход и ниска кредитна задлъжнялост се оформят и промоционални оферти с лихва и под посочените нива.

За жилища българинът тегли средно по 36 000 евро ипотечен кредит, като в София сумата стига и до 50 000 евро. Средно за страната пък до 10 000 лв. е най-предпочитаната сума при потребителските заеми.

При тях лихвите започват от 7 на сто и стигат до 11 процента. Най-голямо е намалението на лихвите за фирмени заеми, които се движат между 4 и 5 процента. Именно заради тези условия и бизнесът в страната вече е по-спокоен да тегли кредити, отчитат анализаторите.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес