Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Река Стряма приижда, заплашва да залее магистрала "Тракия"

10 декември 2014, 19:07 часа • 20005 прочитания

Река Стряма заплашва да залее магистрала "Тракия". На пътя на водата е и пловдивското село Трилистник. От вчера до днес реката е вдигнала нивото си с над метър, като по пътя си е разрушила диги.

Кметът на община "Марица" Димитър Иванов каза днес, че е сформирана комисия, която следи непрекъснато ситуацията. Той добави, че според него причината за проблема е, че "Басейнова дирекция" не е почистила коритото на Стряма.

Поройните дъждове са причинили наводнения в селата Войсил, Костиево, Бенковски, Граф Игнатиево и Скутаре. Постоянно се наблюдение и мостът в село Маноле, където има риск водата да направи "тапа" от дървета, предаде БЛИЦ.

През следващите денонощия се очакват известни повишения на нивата на реките, съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите (МОСВ). В зоната на червения код остава река Тунджа при Елхово. По данни и прогнози на НИМХ през изминалото денонощие преобладаващата част от реките в страната са с отток над праговете за високи води. През следващите две денонощия, в резултат на регистрираните и прогнозирани валежи от дъжд и сняг и високата почвена влага, се очакват известни повишения на речните нива на Струма и Места.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес