Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Реформаторите намериха виновника за застрояването по Черноморието

30 април 2015, 12:50 часа • 11380 прочитания

Заради поредните скандали по отношение на застрояването на Черноморието и природните паркове в България - случаят в къмпинг "Юг" и този в Синеморец, Реформаторският блок официално поиска оставката на директора на Дирекция „Национална служба за защита на природата“ инж. Михаил Михайлов. Това стана по време на пресконференция в Народното събрание.

Реформаторите припомниха, че Михайлов е посочен от Комисията по досиетата като съдържател на явочна квартира под псевдонима "агент Липа". Като причина за оставката му те изтъкнаха "цялостен дългосрочен провал на държавните ангажименти за опазване на природата на Черноморието".

Искането за оставката на Михайлов обаче не означава, че Реформаторският блок оттегля подкрепата си за правителството. Напротив - според Реформаторите действията на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева за спиране на незаконните строежи заслужават само подкрепа.

Освен оставката на Михайлов, Реформаторският блок има и други искания и предложения относно застрояването на Черноморието:

- Установяването на наличието на дюни по Черноморското крайбрежие да се извършва от комисии от учени от БАН и Висшите училища, които включват геолози, геоморфолози, специалисти по почвознание, ботаници и други с цел избягване на повърхностното и конюнктурно решаване на проблема.

- Час по-скоро да бъдат публикувани кадастралните карти на дюните, цифровата карта на защитените територии, както и да бъде завършена процедурата за обявяване на нова защитена територия в Корал и да бъдат публикувани всички заповеди за защитените зони по Директивата за местообитанията с ограничителни режими за опазване на дюните и вековните гори.

- Реално приложение на чл. 6 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, с който дюните са обявени за изключителна държавна собственост като част от крайбрежната ивица. МОСВ следва да направи цялостен анализ на всички сделки с частни лица, при които е правен опит да се преотстъпи собствеността върху дюни, вследствие на което да си върне реалното владение върху тези територии и да осигури възстановяването им в състоянието, което са имали преди извършването на строителни дейности.

От Реформаторския блок обещаха още да предложат сериозни промени във всички закони, засягащи българската природа и качеството на живот в страната.

Снимка: Архив

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес