Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Реформата "Бъчварова" в МВР довела до по-високи заплати за някои служители на бюро

11 юли 2017, 13:23 часа • 5671 прочитания

От направената в системата на МВР реформа "Бъчварова" се оказа, че служители, които изпълняват помощни функции в МВР, получават повече от 40% по-високи възнаграждания от служителите, които работят на терен. Това отваря един голям дисбаланс във възнагражденията на различните категории служители в МВР, поясни Венци Станков от синдикат "Огнеборец" към Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ) по време на семинар с журналисти, предаде репортер на Actualno.com.

"Основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност в Сектор "Сигурност" и отбрана е 380 лв., което не е променяно вече осем години", добави Станков.

Всички възнаграждения на служителите в сектор „Сигурност” се определяха от средната работна заплата. Ние искахме с 10% да се увеличи ти сума, но тя си остана същата. Възнагражденията в сектор „Сигурност” са замразени от повече от 7-8 година. Поради тази причина нас не ни устройват този модели на формирането на работната заплата, коментира Венци Станков.

Продължаваме да настояваме за увеличението на заплатите в сектора до края на тази година, каза още Станков от синдикат "Огнеборец".

Междувременно Пламен Радославов от Синдиката на здравеопазването коментира, че КНСБ иска да бъде увеличен бюджетът на Министерството на здравеопазването с 20,5 млн. лева.

Георги Петров от Националната федерация на енергетиците поясни че КНСБ иска и 20% увеличение на заплатите в сектор "Енергетика".

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес