Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Рефлексия на събуденото общество": Правен експерт обясни ръста на сигналите срещу домашното насилие

07 юни 2024, 08:19 часа • 1187 прочитания

Рефлесия на събуденото общество. Така в сутрешния блок на БНТ правният експерт д-р Благодордна Макева обясни ръстът на сигналите срещу домашно насилие. По думите й това е и рефлексия, че миналата година се събуди и законодателния орган и направи промени.

"В комбинация всички тези факти водят до повишения ръст, който виждаме и отчитаме в момента. Бруталността е нещо, което го е имало и преди, но просто не сме го виждали", добави още д-р Макева. ОЩЕ: Доклад: Домашното насилие скочи почти двойно през 2023 г.

Ръстът 

Стана ясно, че общият брой на досъдебните производства за домашно насилие за първото четиримесичие на миналата година е почти три пъти по-висок.

"Ако миналата година същия период от време сме имали 460, сега имаме вече тройно повече. Причината това да е така, е промяната, която настъпи миналата година. Поне моят анализ сочи това. Миналата година юли бяха променени не само Законът за защита от домашното насилие, беше премахнато и изискването за системност, т.е. да има три акта на домашно насилие, за да се счете за престъпление, извършено в условията на домашно насилие", каза д-р Макева. ОЩЕ: Мъж уби съпругата си с дървен кол и опита да се самоубие

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес