Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Редица язовири отиват на засушаване, Ревизоро обещава да не се повтори случая "Нено Димов"

30 юли 2020, 08:30 часа • 2295 прочитания

Има ли опасност от воден режим за много хора заради пресъхване на язовири? Сигналите за такова нещо става все по-силни.

Нова телевизия даде пример с язовир "Ястребино" за Община Антоново. Беше даден пример – според навигацията там, където беше застанал журналистическият екип, би трябвало да е средата на язовира. Вместо това говорим за суша.

Състоянието е тревожно. Преди месец-месец и половина се изпускаше вода за малинопроизводителите, тогава язовирът беше на 28% капацитет, сега е 22%. Още тогава се възпротивих да се дава вода за малинопроизводителите – нямаме капка дъжд, постоянно се понижава нивото, оплака се кметът на Антоново. Според него обаче, вода от язовира се пуска за напояване.

Освен това, притеснително е състоянието на язовирите "Жребчево", "Камчия", "Асеновец" и "Тича".

Екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро коментира, че всички язовири, от които се точи за друго извън питейна вода, им се спират допълнителните "услуги". Ако пестим, в "Камчия" има вода за пиене за 2 години, в "Тича" – за година и 9 месеца. От началото на годината съм обяснявал на земеделците да си намерят алтернативни водни източници, но те считат, че с натиск по телевизиите и медиите ще се оправят, добави екоминистърът. Той даде пример – от "Тича" се точи 8 пъти повече вода, отколкото влиза и от началото на годината Ревизоро, по думите му, пращал писма до земеделците. Ако няма валежи през зимата, догодина вероятно няма да даваме за земеделците, каза Ревизоро, според който от три години в някои региони в България не е имало дъжд - т.е. само суша.

Димитров уточни, че след 1 месец от "Ястребино" няма да има и капка вода за друго, освен за питейна вода. "Няма да допусна криза като в Перник”, увери министърът. "Земеделците винаги са им празни язовирите, защото нямат пари да си ги поддържат", каза Димитров. "Натискам промишлеността да си направи собствени водоизточници, земеделците да са на капково, за да има за гражданите - законът е казал първо за гражданите", завърши екоминистърът.

За финал Ревизоро коментира и протестите - по думите му, ако имал 1200 приятели, нямало да има и едно правителство спокойствие. "Даваме ви 5 часа на площада, стойте, но след това го освободете", обобщи той. "Аз съм служител на този Министерски съвет, не съм министър на тези хора там", добави Ревизоро по адрес на протестиращите на улицата и с вяра, че правителството ще изкара мандата.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес