Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Редица инциденти заради зимната обстановка

27 януари 2014, 19:53 часа • 17509 прочитания

Трудности с придвижването в почти цялата страна, редица инциденти, спиране на тока и прекъсване на водата в много населени места. Това са последиците от зимната обстановка у нас, пише БГНЕС.

Бедствено положение бе обявено в община Руен. Единствено няколко къщи в село Череша са без ток. Водата също бе спряна, заради липса на захранване на помпените станции. По-рано днес се наложи машина на Гражданска защита да извозва болни и родилка.

Запушване на устието на река Велека, изкара придошлите води на пътното платно и затвори пътния участък между Ахтопол и Резово.

Рано сутринта пристанище Варна бе затворено. Снежната покривка в града е около 10 см, заради силния вятър на места има навявания и преспи. Община Дългопол обяви също бедствено положение. Временно бяха въведени ограничения за движението по пътищата Варна – Добрич, Провадия – Айтос, Аксаковска панорама – Кичево, с. Калиманци – Суворово. Без ток все още са село Каменар и още пет села във Варненска област. Ток няма на метеорологичната станция Калиакра, ветромерът е замръзнал.

В Русе опашката от камиони по булеварда от Дунав мост до град Мартен и обратно стигна над 7 километра. Причина за усложнената обстановка стана след отварянето на граничния пункт от румънска страна от вътрешността на страната пристигат множество ТИР-ове. Дунав мост бе затворен повече от денонощие заради тежките зимни условия в Румъния и започна да функционира за тежкотоварни камиони едва от полунощ.

Освен в района на Мартен дълги опашки от камиони има и по международното шосе, както и на изхода за София. Ситуацията е доста сложна, тъй като някои от по-нетърпеливите шофьори на ТИР-ове се опитват да изпреварят колегите си и създават т.нар.тапи. В тези задръствания попадат и много леки автомобили, като най-сериозно е положението по пътя от Бяла към Русе. На места се е наложило колите да чакат по час, за да успеят да се измъкнат от колоната. Хора с малки деца се оплакват, че са били принудени да стоят на опашката заради неразумните водачи на ТИР-ове.

От Пътна полиция направиха съвместни патрули заедно с Автомобилна инспекция и Агенция "Пътна инфраструктура", които да пропускат на порции камионите.

Напрежение имаше и в района на Гара Бяла, където също се струпаха голям брой ТИР-ове. Допълнителни затруднения създадоха онези тежкотоварни автомобили, които не бяха подготвени за зимата и пътуват с износени гуми и без вериги.

В Казанлъшко 30 пътника се разминаха на косъм, след като автобусът им блъсна колоездач и излезе от пътя. Инцидентът стана тази сутрин около 6 часа, между казанлъшките села Кънчево и Розово. Колоездачът, който е бутал колелото си, бил забелязан в последния момент от водача на автобуса, за да не връхлети право върху него, прави рязка маневра, блъска го странично и излиза от пътя. Само бързото решение на шофьора е спасило и колоездача, и пътниците. Той недоумяваше как този човек е решил да тръгне с колело в тази поледица.

В 8.25 часа сутринта поради снегонавявания и преспи бе прекъснато движението в жп участък Добрич – Кардам. До 16.45 часа се нормализира движението между Айтос и Черноград, а до 18.30 часа бе възстановена проходимостта в участъка Добрич – Кардам, след като роторен снегорин от Русе-разпределителна премина през целия участък и отстрани натрупаните снегонавявания.

Нещастен инцидент стана в Шумен. 77-годишен мъж почина от измръзване. Инцидентът стана в шуменското село Ружица. Мъжът излязъл от вкъщи снощи. Съселяни тръгнали да го търсят, но не го намерили. Около 9.30 часа тази сутрин го забелязали затрупан от сняг.

В столицата екипи на пожарната премахваха ледени късове от мостови съоръжения. Пътищата бяха почистени и опесъчени, но кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че проблемите са били създадени от неподготвени шофьори, а не от "изненадани" пътноподдържащи фирми.

От утре – 28 януари до 31 януари във Варна е обявена грипна ваканция. Като неучебен ден бе обявен днес в община Варна заради непредвидените и извънредни обстоятелства в града, предизвикани от метеорологичната обстановка. В община Ямбол и област Стара Загора също бе обявена грипна епидемия днес.

Прогнозата за 28 януари е за почти тихо с разкъсана облачност в по-голямата част от страната. Сутринта ще бъде студено, с минимални температури между минус 12 и минус 7 градуса, на отделни места в Северна България до минус 14 – минус 16 градуса. Още преди обяд от югозапад облачността ще започне да се увеличава и вплътнява и до вечерта в Югозападна България ще завали сняг. Следобед ще се появи слаб, в Дунавската равнина и източните райони до умерен североизточен вятър.

Максималните температури ще са предимно между минус 5 и нула градуса, в Дунавската равнина – до минус 7 – минус 8 градуса. В София максималната температура ще е около минус 2.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес