Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Ранобудните студенти" преследваха Пламен Орешарски и на "Студент на годината"

04 декември 2013, 21:10 часа • 32642 прочитания

Днес, в 18:00 часа, „Ранобудните студенти” организираха поредна акция срещу премиера Пламен Орешарски.

Акцията беше планирана в градинката при „Кристал”, а в Централния военен клуб министър-председателят присъстваше на седмото издание на националния приз „Студент на годината”, заедно с военния министър Ангел Найденов. Затова в 18:30 часа кръстовището при клуба беше блокирано от студентите. Те опитаха да влязат на церемонията, но не бяха допуснати, въпреки че са студенти, предаде Агенция "Фокус". След това студентите се сляха с протеста ДАНСwithme и заедно блокираха кръстовището, като пееха популярната вече песничка "Пацо в Дупница". На импровизиран екран бяха излъчени и кадри от 12 ноември и действията на полицията при протеста тогава, които бяха своеобразен протест срещу новия Закон за МВР.

Конкурсът „Студент на годината” се организира от Националното представителство на студентските съвети. Именно тази организация разкритикува окупацията на висши учебни заведения в България, а нейният председател Ангел Георгиев учреди Движение „Орлов мост”, което използва Христо Стоичков като свое лице за легитимация.

В края на миналата седмица Actualno.com получи на Facebook страницата си съобщение от човек, който твърди че е участвал в конкурса. Студентът казва, че кандидатурата му е отхвърлена, защото не е подал навреме документи. Той признава, че е завършил висшето си образование, но казва и че е питал дали може да участва и е получил входящ номер. Кандидатът обаче посочва, че на база на това, че не е подал документи навреме, му е отказано обяснение за детайлните условия в конкурса.

След протеста пред Военния клуб последва и протест пред сградата на МВР. Тя беше замеряна с домати - неколцина студенти се строиха в редица и метнаха зеленчуците едновременно, а двама от протестиращите бяха арестувани, тъй като при "стрелбата" бяха счупени прозорци, казват „Дневник” и NОрешарски. Задържаните са мъж на 23 години и жена на 22 години, информира Агенция "Фокус". Възможно е по-късно тази вечер студентите да протестират пред сградата на Първо районно управление, където се предполага, че са задържаните демонстрантите.

Снимка: Архив

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес