Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев набеляза целите за излизане на България от кризата

06 август 2020, 10:17 часа • 6783 прочитания

Трябва да разберем в дълбочина причините защо стигнахме дотук и едва тогава да градим реалистични планове за бъдещето. Българите масово отхвърлят пропагандата и имат право да знаят истинското състояние на страната.

Това заяви президентът Румен Радев при представянето на част от изготвения от неговия Стратегическия съвет Национален стратегически документ.

Резултатите от работата на съвета съвпадат с исторически за страната момент, когато българите излязоха от апатията, хипнозата и пропагандата, коментира Радев. Когато българите демонстрират своята решимост да си отвоюват държавата от мафията и единно заявяват желанието си да живеят в нормална, демократична, европейска държава, допълни той и отново поиска честни избори и машинно гласуване.

Какво трябва да направим оттук-нататък, че да избегнем повтарянето на тази катастрофа. Пред нас е примерът на тоталитарното управление от последните 10 г. Тази порочна система въведе страната в днешната дълбока криза и върна историческия часовник на България към зората на прехода, когато се учехме да говорим свободно и да провеждаме честни избори, обобщи Радев.

Той обясни, че Стратегическият съвет няма да даде готова рецепта. Документът ще бъде представен на 3 етапа - представяне на състоянието на страната, анализиране на причините за това състояние и формулиране на предложения и начини за тяхната реализация. Той ще бъде обсъждан с максимално широк кръг от граждани и организации.

Премиерът не успя да излезе от илюзорния свят, но статистиката опровергава пропагандата, коментира още държавният глава.

Вчера президентът обсъди с Правния си съвет необходимостта от промени в Конституцията. Според Румен Радев липсата на достатъчно гаранции за независима и ефективна съдебна система създава опасности за развитието на България като демократична държава.

Президентът смята, че част от проблемите от години се задълбочават и решаването им изисква промени в Конституцията.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес