Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пътуване с БДЖ: Жена е с алергична реакция след нахапване от дървеници

24 септември 2024, 10:43 часа • 361 прочитания

Жена получи тежка алергична реакция след ухапвания от дървеници във влак на БДЖ. На 18 септември Катя Атанасова пътувала с нощния влак по маршрута Варна - Казанлък заедно със своя приятелка.

"Заради лошото състояние на вагоните във втора класа, решихме да пътуваме в първа класа, за да имаме повече комфорт. Оказа се, че там има нашествие от дървеници. Якето ми беше цялото в кръв на местата, където те бяха", разказа Атанасова bTV. 

Тя споделя, че е повикала кондуктора, за да огледа ситуацията, но той просто се хванал за главата и си тръгнал. "Изглежда, че е съобщил на някого, но нямаше реакция. В момента приемам медикаменти, антибиотици и урбазон, защото имам тежка реакция, а също така и съпътстващи заболявания, които ме тревожат", допълва потърпевшата. Още: Транспортният министър: Проблемите в БДЖ не могат да се решат с вълшебна пръчица

Катя и нейната приятелка се преместили в друго купе, но по време на пътуването, което траело пет-шест часа, дървениците преминали и върху приятелката ѝ. В момента и тя води борба у дома си, пръска непрекъснато и не знае дали няма да се наложи да изхвърли мебелите си. 

Атанасова споделя, че алергичната ѝ реакция се появила ден и половина след инцидента, и че многократно е търсила медицинска помощ. Лекарствата, които приема, причиняват сънливост и отпадналост, което й пречи да работи.

Тя възнамерява да търси правата си, не за материална компенсация, а за предприемане на мерки, тъй като твърди, че влаковете на БДЖ са в окаяно състояние и често има нашествия от дървеници.

Инженер Кирил Бончев, ръководител на отдел "Безопасни условия на труд и екология" към БДЖ, отрича твърденията за нашествие. "Ежемесечно следим показателите за такива оплаквания и данните за тази година са аналогични на миналата. Категорично няма нашествие", каза той. Още: Пак неуредици с БДЖ, този път с влака от Варна

Според Бончев, след постъпване на такъв сигнал, вагонът задължително се изтегля от експлоатация и се подлага на химична обработка в депо "Надежда". Ако бъдат открити дървеници, се извършва втора химична обработка. 

Той допълва, че има и превантивен контрол с поставяне на капани за насекоми във вагоните, които периодично се проверяват от специализирана фирма.

В конкретния случай, след извеждане от експлоатация, вагонът ще остане три дни под карантина, след което ще се направи втора химична обработка и проверка на капаните за насекоми. 

Според Бончев, билетът представлява застраховка и Катя Атанасова може да подаде оплакване в специализирано звено на БДЖ.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес