Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пътуваме в 32 страни без зелена карта

16 февруари 2014, 09:12 часа • 60246 прочитания

Българските автомобили ще могат да пътуват в 32 държави без сертификат зелена карта, ако имат сключена "Гражданска отговорност".

Става дума за всички страни-членки на ЕС, на Европейското икономическо пространство и Сърбия, Швейцария и Андора. Това вече е записано в полиците на всички застрахователни компании, съобщава в. "Преса". Промяната стана с решение на Комисията за финансов надзор в края на 2013 г., но на дружествата бе даден 3 месеца гратисен период, който изтече. Промяната е изцяло в полза на потребителите.

Досега за зелена карта се доплащаха от 25 до 50 лева. Цената на "Гражданската отговорност", обаче, ще се повиши. Причината е, че полицата вече ще покрива по-големи рискове и лимити на отговорност. В момента средната цена на застраховката за автомобил до 1800 кубика, е 220 лева.

"Очаквам да се повиши с около 15%, което прави 30 лева", прогнозира изпълнителният директор на "Бул инс" Стоян Проданов. Вероятно много шофьори ще продължат да си купуват зелена карта, каза той. Причината е, че има случаи , когато пътните полицаи в Румъния или в Гърция изискват този документ и създават проблеми на българите.

При пътуване в Македония и Турция ще бъде нужен сертификат, напомнят от надзора. Двете държави не са подписали многостранното споразумение на бюрата от международната система "Зелена карта".

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес