Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първанов: Това правителство помилва наркобосовете!

23 февруари 2012, 11:36 часа • 10831 прочитания

Бившият президент Георги Първанов обвини директно властта, че помилва босовете на наркотрафика.

„Вие, господа управляващи, помилвате босовете на тежката организирана престъпност. Нали сам Цветан Цветанов заяви на КСНС, че те не подслушвали босовете, защото те вече били изпрали парите”, заяви на пресконференция Георги Първанов.

Той се обърна към медиите с въпрос: „Докога всяка една лъжа, повторена и потретена от хора като Яне Янев, може да се налага и да формира обществено мнение? Когато в пространството се показват откровени лъжи, покажете ги. Многократно сте разобличавали Яне Янев, но сега странно мълчите”.

Първанов попита защо не се проучват и предишните два президентски мандати и колко укази са издадени тогава.

"Тежко на тази държава, в която институциите стават заложник на личната мъст. Борисов заграби твърде много власт, но авторитетът му се руши и ще се руши. Затова е непримирим към всеки, който има по-голям авторитет. Борисов не може да управлява силно и ефективно", заяви Първанов.

„Понеже с нас май му е доста трудно, прогнозата ми е, че тази изтощителна война, която започна със зората на това правителство, ще продължи доста дълго”, коментира Първанов.

ГЕРБ се провали в управлението и най-елементарната практика е да се намери враг, за да се прикрие слабостта на управлението с непрекъснати скандали и защото трябва да се насажда страх, каза той.

Георги Първанов заяви, че след завършване на президентския му мандат, е направил обиколки в страната. „Виждам, че хората наистина са уплашени и няма как да е другояче след този натиск срещу лекари, земеделци, учени. Целта е да се поддържа еднополюсният модел в българската политика, да не се допусне налагането на алтернатива”, посочи Първанов.

Не е случайно това, че Яне Янев беше избран начело на комисията. Той се е доказал. Ненадминат е в обругаването. На мен ми е трудно и няма да мога да приема тази личност като нравствен съдник”, каза Първанов. Според него е отминал етапът на „атакизирането” на ГЕРБ, сега управляващата партия се „янeвизира”. „Наясно съм, че след тази комисия ще има друга и нова мобилизация на държавни институции срещу мен”, посочи Георги Първанов. Той заяви, че няма да сезира международен орган по случая с временната парламентарна комисия.

Първанов няма никакво намерение да се трогва от разследването срещу него.

"Ние с вицепрезидента Ангел Марин нямаме никакво притеснение. Нека си разследват каквото си искат. Създаването на такава комисия далеч не е само лична атака. С този ход Бойко Борисов и Яне Янев залагат тежък прецедент, защото в бъдеще вероятно ще има и други парламентарни мнозинства, които ще се изкушават. Целта е да му се покаже мястото на президента, независимо от личността му. Думите са на Иван Костов, т.е. да не бъде говорител, да не е изразител, да не е балансьор, да е с чисто протоколни задължения", каза на пресконференция Първанов.

Временната парламентарна комисия за проучване на нормативните основания, фактите и обстоятелствата при помилване, опрощаване на несъбираеми държавни вземания и даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него през периода 22 януари 2002 - 22 януари 2012 г. заседава при закрити врата. Членовете на комисията обсъждат вътрешни правила за работата й.

Според Първанов това е послание и към настоящия президент.

"Свидетели сме на ново издание на процедурата импийчмънт", смята Първанов. Той заяви, че при встъпването в длъжност на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, всичко в процедурата е било израз на последователност, приемственост и израз на дълбокото разбиране на идеята за държавност.

„Оттогава сме свидетели на едно ново издание на процедурата импийчмънт. В резултат на неистовото желание за реванш от страна на ГЕРБ, се е родило едно недоразумение, една правна каша. В наименованието и в точка първа на решението за създаване на комисия пише, че се създава комисия „за проучване”, а в точка втора се появява формулировката „парламентарна анкетна комисия”. Грешката не е редакционна. Става въпрос за две различни комисии, дълбоко различни по характер и същност”, каза Първанов. По думите му държавният глава не може да бъде контролиран от парламента, тъй като не се избира от НС. Президентът може да отговаря за нарушения на Конституцията, и то не пред парламента, а пред Конституционния съд, посочи Първанов. Според него става въпрос за грубо вмешателство.

По темата за указите той отбеляза, че указите задължително се преподписват съответно от финансовия или правосъдния министър.

„Контрасигнатурата е акт на поемане на политическа отговорност. Това не е формален акт, а волеизявление на съответния министър и знак, че поема отговорността за прилагането на указа и последиците от това. Издаването на указите се предхожда от различни съгласувателни процедури”, посочи Георги Първанов.

По темата за опрощаване на задължения Първанов заяви, че могат да се опрощават конкретни задължения на конкретни длъжници.

"Конституцията поставя още едно условие – вземането да е несъбираемо. Към президентската институция има специална комисия за опрощаване на несъбираемите задължения. Комисията събира информация и становища от общинските органи, данъчна администрация, от НОИ. Представяте ли си какво е ситото, колко дълъг е процесът на селекция и колко са прецизни критерии” - каза Първанов.

„Уважаеми, госпожи и господа от мнозинството, на вас ви се досвидяха левчетата, които се опрощават на старците, на инвалидите, на безработните, на майките с деца. Този въпрос се поставя от тези, които ръкопляскат, когато премиерът се разпорежда с държавни средства, например за футболни клубове, където става дума за наистина мащабни суми. Това ми прилича на поговорката – не ме гледай какво правя, слушай ме какво казвам”, коментира Първанов.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес