Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първанов стартира "нова" кампания, НС го почва с разследване!

23 февруари 2012, 07:26 часа • 6671 прочитания

Бившият президент Георги Първанов ще се възползва от липсата на лидера на БСП, за да даде мащабна, по думите му, пресконференция.

Докато Станишев е с делегация на ПЕС и Групата на Прогресивния алианс на Социалистите и Демократите в Белград днес и утре, Първанов ще говори в четвъртък "пространно" пред журналисти за пръв път, след като излезе от Президентството, преди близо един месец.

Слуховете за напрежение между двамата се затвърдиха на пленума на 18 февруари, когато Първанов не бе поканен, но прати писмо. В него той даде заявка да води паралелна предконгресна кампания.

Междувременно днес в Народното събрание ще се проведе първото редовно заседание на Временната парламентарна комисия, която ще разследва действията на президента Георги Първанов и вицепрезидента Ангел Марин за периода 2002 – 2012 година, свързани с помилванията, опрощаването на държавни вземания и даването на българско гражданство.

Първото заседанието на комисията, освен организационни въпроси, ще разгледа информация от министъра на правосъдието относно помилванията. По време на заседанието ще се вземе решение за взаимодействието на комисията с държавни и други институции, както и за това как ще се обработват и съхраняват сигнали. Като последна точна от дневния ред е записано, че комисията ще разгледа решение за съпоставка с нормативната уредба и практика в другите страни членки на Европейския съюз.

Създаването на новата комисия бе гласувано на 15 февруари от мнозинството със 105 депутати "за", 46 против, 1 въздържал се. Тя се състои от 13 народни представители, излъчени на пропорционален принцип с председател Яне Янев.

Указите, издадени от вицепрезидента Ангел Марин и през двата мандата за помилванията, може да се окажат незаконни, тъй като не са преподписани, както изисква Конституцията. "Указите, които са получавани в ГДИН, не са били преподписани от съответния министър на правосъдието". Това се казва в писмен отговор на парламентарен въпрос на министъра на правосъдието Диана Ковачева, с който БГНЕС разполага. Диана Ковачева казва, че указите, които са получавани в ГД "Изпълнение на наказанията" (ГДИН), не са били преподписани от съответния министър на правосъдието, а са били "резолирани до ресорния зам.-министър на правосъдието или до главен директор на ГДИН. Същите се изпращат от администрацията на президента само за изпълнение".

Това е поредният гаф на администрацията на Първанов, след като на 7 февруари от официално писмо от администрацията на президента Росен Плевнелиев до Агенция БГНЕС стана ясно, че бившият президент Георги Първанов не е издавал указ за упълномощаването на Ангел Марин. Помилваните от Ангел Марин престъпници през двата му мандата са 533. На 25 януари БГНЕС публикува списък със скандалните помилвания на вицепрезидента. От тях стана ясно, че Марин помилвал предимно престъпници осъдени за убийство и други тежки престъпления.

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес