Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първанов: Най-трудно ми беше с Папата и Кадафи

21 януари 2012, 20:55 часа • 6025 прочитания

На изпроводяк президентът Георги Първанов реши да сподели най-големите си трудности през своите два мандата.

"Сред най-трудните срещи бяха с Негово Светейшество папа Йоан Павел Втори, защото трябваше в рамките на половин час при целия протокол, който има, много излишни думи, аз да изтръгна онази чакана от десетилетия за българите фраза – за невинността на българите в атентата срещу него", каза президентът Георги Първанов в интервю за Нова телевизия.

По думите му това му е струвало изключително много усилия и е бил искрено доволен, че това се е случило в техния разговор.

"Друг разговор е тоз с полковник Кадафи, когато всички други институции се провалиха в усилията да спасим медицинските ни сестри в Либия. Аз отидох там след една много тежка подготовка. Бях изчел всичко от и за Кадафи, в това число и психологическите му портрети, начините, по които води разговорите, бях подготвен с безброй варианти за този разговор, защото една излишна дума, ако този разговор беше приключил със скандал, това можеше да коства живота на нашите момичета", заяви президентът.

След атентата в Кербала последното нещо, за което съм мислил е протоколът, каза още Георги Първанов. Същия ден бях на операционната маса и бях подписал декларация, съгласно която нямам право да взимам държавнически решения. Той посочи, че слизайки от операционната количка е бил принуден да се преоблече и да поеме цялата организация по посрещането на телата на загиналите. Далеч по-тежко бе словото, което трябваше да произнеса, каза още Георги Първанов.

Президентът и държавникът, който и да е той, на високи нива, трябва да бъде много премерен в изказа си, допълни Първанов. Една изтървана дума може да бъде детонатор в отношенията между партиите, между личностите, между институциите. Аз се опитах да запазя този тон, дори нещо повече – това е част от разбирането ми, че трябва да има друга политическа култура в отношенията ни, каза Първанов. Ужасен съм, че 20 години от началото на прехода можем да си разменяме реплики остри, язвителни, пълни с омраза, натоварени с негативизъм, с квалификация. За мен това е недопустимо. После се сърдим или се учудваме защо децата ни са агресивни на улицата, на стадиона или в училище, каза още президентът Георги Първанов.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес