Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първанов: Борисов дръпна шалтера

29 март 2012, 20:33 часа • 7819 прочитания

След ден и половина мълчание бившият президент Георги Първанов се произнесе по повод решението на кабинета да прекрати проекта АЕЦ "Белене".

"Ако трябва да характеризираме с две думи това, което стана вчера, то ще кажа, че Борисов дръпна шалтера. Това е краят на ядрената енергетика в България, освен ако няма друго управление, което да възобнови проекта", заяви Първанов.

По думите му решението на кабинета ще коства на България инвестиции за милиарди.

"Такъв крупен проект неминуемо ще дръпне много икономиката и на региона, и на страната като цяло. Ще загубим възможността да се открият много работни места, стотици, хиляди може би. Ще загубим сигурност. Една ядрена централа означава много сигурност, защото тогава ще трябва да ни пазят мнозина наши приятели и не толкова приятели в Европа и по света", коментира Първанов.

Според Първанов идеята готовият вече реактор да бъде използван на площадката на АЕЦ „Козлодуй” не е сериозна.

"Преди броени дни г-н Борисов каза, че той българо-руска централа няма да строи. Аз питам, ако се премести този реактор от Белене в Козлодуй, той по-малко руски ли ще бъде? Освен това, този реактор ще трябва да чака 10-15, може би 20 години според мнението на експертите. От това той няма да стане по-модерен, какъвто е един от упреците. Изобщо, голяма каша, но тя идва да покаже, че е налице слабо управление, което не разбира добре приоритетите на страната, не инвестира в тях", подчерта Първанов.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес