Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Путин е убиец": И България се присъедини към световната инициатива заради Навални

21 август 2023, 06:25 часа • 2406 прочитания

С искане за свободна и демократична Русия граждани се събраха в центъра на столицата София на митинг под наслов "Путин е убиец". Акцията е по повод третата годишнина от опита за отравяне на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Тя е организирана от сдружението на руските имигранти в България "За свободна Русия" и е част от глобални митинги, които се провеждат в други държави. В страната подобни акции има и във Варна, и в Бургас, предаде БТА. 

Руснаци с българска кръв: Да обичате Путин не е русофилия, това е русофобия (ВИДЕО)

Долу Путин

"В момента в цял свят има акции срещу Путин, защото ние искаме да кажем отново, че той е много страшен човек и хората да не вярват на неговата пропаганда", каза Ирина от Москва, един от организаторите на митинга. Сега Русия е много болна и хората вярват на пропагандисти и това е голям и страшен проблем. Искам да видя Русия като свободна и демократична страна, добави тя.

Митингът се нарича "Путин е убиец", защото започна от убиване на политици и се разпространи като геноцид на украинския народ, каза Влад, участник в митинга, роден в Русия. Според мен целият свят трябва да се сплоти срещу това, което в момента прави Русия. Надявам се скоро да има свобода на мисли, действия, на средствата на масова информация, добави той. 

Немски лекари публикуваха доказателства за отравянето на Навални с „Новичок“

По цял свят

Инициативата вече е традиционна - показателно е, че протестиращи се появиха в държави като Черна гора и Грузия. Акция имаше дори в Аделаида, а за пример беше Прага, откъдето призоваха да бъде казано "колкото се може по-силно: Путин е убиец".

През 2020 г. руският опозиционен лидер Алексей Навални оцеля след опит за отравяне с нервнопаралитично вещество по време на полет в Сибир. Руските власти отрекоха да са извършили опит за отравяне. 

Навални бе транспортиран за лечение в Германия. През 2021 г. се върна в Русия, където бе арестуван още при пристигането си и осъден на затвор по дело за измама, което той определя като политически мотивирано, припомня Ройтерс.

Навални: Путин е отговорен за моето отравяне

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес