Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пускат нов трамвай или метро до технопарка

10 декември 2012, 20:14 часа • 20518 прочитания

Договорът за строежа на „София тех парк" ЕАД, който ще струва 100 млн. лв., вероятно ще бъде подписан до края на тази година, съобщи арх. Елица Панайотова, изпълнителен директор на дружеството. Парите са осигурени от оперативна програма „Конкурентноспособност”. В понеделник в Столична община се проведе третото обсъждане на амбициозния проект, на което участва и новият шеф на БАН акад. Стефан Воденичаров, предаде Стандарт нюз.

Вече са подписани меморандуми за сътрудничество между Софийския университет "Св. Кл. Охридски" и "София Тех Парк", както и с Техническия университет. В най-скоро време ще има договори с БАН и Медицинския университет.

До няколко месеца софийският технологичен парк ще има подробен градоустройствен план. В момента се обсъжда транспортният достъп до терена. Има идея третият метродиаметър да се отклонява към „София Тех парк”, посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Има и вариант да се пусне нова трамвайна линия. Предвижда се също кръстовище на две нива, което да обхване и зала „Арена Армеец”, тъй като технологичният парк ще е срещу нея.

Вторият етап на проекта включва построяване на знакова сграда, музей, лаборатории и "Форума" - мястото за обмен на идеи и провеждане на обучения и конференции. Вече се планират серия от събития през 2013 г.

За самия план се ползва консултантска помощ по линия на Jaspers. Създадената проектна компания - "София тех парк" ЕАД е 100% собственост на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Целта е до края на 2013 г. да са подписани договорите за възлагане, за да може в края на 2015 г. да са усвоени първите средства, предназначени за стартиране на проекта. В следващия програмен период се очаква също много сериозна подкрепа.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес