Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Публични онлайн лекции на украински учени организира БАН

11 април 2023, 13:09 часа • 1511 прочитания

Украински учени разказват за запазването и популяризирането на културното наследство в родината им в съвместна инициатива на два института на Българската академия на науките, предава БТА.

Националният археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН) съвместно с Института за балканистика с Център по тракология при БАН (ИБЦТ-БАН) организира поредица от публични онлайн лекции на украински учени, в които те представят своя музеен и научен опит при съхраняването и популяризирането на културното наследство.

ОЩЕ: БАН продължава да помага на украинските учени

Инициативата започна в края на март, а първото представяне беше на доц. д-р Мария Тортика, която в момента живее и работи в България и е част от екипа на Института по балканистика с Център по тракология (ИБЦТ-БАН). Тя представи въпросите, свързани с взаимоотношенията със средствата за масова комуникация в съвременната музейна мрежа на Украйна.

Втората лекция, която се състоя днес, беше на доц. Олга Белева от Харков. Тя представи проблематиката, свързана с дигитализацията в музейна среда, както и отделните типове технологии - обогатена реалност (AR), виртуална реалност (VR) и изкуствен интелект (AI). Белева обърна внимание на виртуалните турове, които са особено интересни за тийнейджърската публика. Тя говори и за музейните комуникации и изместването им във виртуалната среда, засегна и работата със социалните медии. В края на изложението си Белева цитира мисълта на Джийни Канке - старши директор “Връзки с обществеността” на музейния и културен център “Мохамед Али” в Луисвил, САЩ, че музеят не е място за събиране на артефакти, а за създаване на идеи.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес