Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проверки от сряда на автомобили и домове заради мръсния въздух в София

10 февруари 2020, 16:49 часа • 3714 прочитания

Пътната полиция и Столичния инспекторат заповат от сряда проверки на движещите се в София автомобили заради замърсяването на въздуха. Проверяват се и домакинствата, които се отопляват на твърдо гориво, за използване на непозволени предмети за горене, съобщи кметът Йорданка Фандъкова.

„И днес говорим за превишение на нивата на замърсяване на въздуха. Трябва всички да положим усилие както да се движим по по-екологичен начин, с изправни автомобили, така също и да не се отопляваме със замърсяващи горива“, каза Фандъкова.

Тази сутрин София след няколко мразовити дни, осъмна със замърсен въздух. Още снощи е било измерено завишено количество на фини прахови частици във въздуха. Данните са официално от общината. Най-засмърсен бе въздухът в кварталите "Павлово", "Дружба" и "Хиподрума".  Според датчиците на AirSofia Info в "Надежда" нормите са превишени 9 пъти, както и в "Красна поляна", "Сухата река" и "Орландовци".

Замърсяване е отчетено във всички станции, освен в тази в планинската местност Копитото и неработещата в квартал "Надежда". То обаче не бе достатъчно за въвеждането на зелен билет в столицата. Според данните на Европейския индекс за качеството на въздуха, освен в София, опасни превишавания на фините прахови частици има още в Пловдив, Велико Търново, Русе и Перник.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес