Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проверка само на общините, които въведоха режим, свързан с тока. Помощ ще има, ако са изрядни

02 февруари 2022, 17:00 часа • 2154 прочитания

Агенцията по държавна финансова инспекция (АДФИ) ще провери какви пари са отделили официално общините за плащане на общински сметки на ток в периода октомври, 2021 година - февруари, 2022 година. Ще бъде направена съпоставка за същия период година по-рано. Става въпрос за общини, които въведоха режим на улично осветление и "други услуги за гражданите, които са свързани с разход на електроенергия". Това съобщават финансовото министерство (МФ).

Ще бъдат проверени и проведените обществени поръчки за доставка на ток, както и предприетите мерки за намаляване на разходите за електроенергия, добавят от МФ.

При който няма нарушение, държавата ще помогне и ще има компенсация за по-високите сметки за ток, уточняват от МФ. Където има нарушения - на нормативни актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската или отчетната дейност, или индикатори за извършени измами, съответно се установят причинени вреди, ще бъде потърсена административно-наказателна и имуществена отговорност.

Същевременно с писмо до Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) вицепремиерът Асен Василев поиска в срок до 3 работни дни от получаване на фактурите през м. февруари 2022 г. сдружението да предостави информация за фактурираната електроенергия и разходите за ел. енергия за периода от октомври 2021 г. до февруари 2022 г. и същия период на предходната година. В писмото се обръща внимание, че при анализа на информацията, данните за размера на отчетните разходи за издръжка и друга относима информация, ще се засичат с данните от месечните отчети за изпълнение на бюджетите на съответните първостепенни разпоредители с бюджет за съответния период.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес