Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проверяват прокурор: Не се е отвел по сигнал срещу АЕЦ, където работи съпругата му

04 април 2024, 12:25 часа • 7742 прочитания

Прокурорската колегия образува общо производство за установяване на конфликт на интереси и дисциплинарно нарушение срещу обвинителя от районната прокуратура във Враца Димитър Николов, съобщава специализираният сайт Lex.bg.

Случаят е свързан с прекратена от него преписка по сигнал на медицинската сестра Наталия Станчева за извършвани антигенни тестове за COVID-19 от АЕЦ „Козлодуй“, където съпругата му е юрисконсулт. По думите й семейството обитава ведомствен апартамент на централата срещу 60 лв. наем на месец.

Този казус се явява част от описания в Actualno.com, при който АЕЦ „Козлодуй" поиска обезщетение от 500 000 лв. заради неудобни за централата въпроси и сигнали. Към онзи момент медицинската сестра е подала над 70 заявления за достъп до обществена информация.

При смяната на ръководството в АЕЦ искът срещу Станчева бе оттеглен. И тъй като част от нейните сигнали – над 20 на брой, са подадени до прокуратурата, един от тях бил разпределен при прокурор Димитър Николов.Още: Незаконно: АЕЦ "Козлодуй" крие поликлиника под шапката на служба по трудова медицина 

Той отказал да образува досъдебно производство и прекратил преписката по сигнал на Станчева срещу АЕЦ, че Ковид-тестовете, които се извършвали по време на кризата, били правени в мазе, в помещение на „Спортно-оздравителен комплекс“ от хора, които нямали право на това.

Пред „Лекс“ Наталия Станчева уточнява, че се получавало струпване на множество хора, което създавало риск от разпространение на заразата. По думите ѝ хиляди тестове са направени в нарушение заповедта на тогавашния здравен министър, според която бързите антигенни тестове се извършват само в лечебни заведения.

Според Станчева не били предприети никакви действия от наблюдаващия прокурор – не са разпитани свидетели, не са изискани никакви документи, не е извършена никаква проверка на посочените от нея факти и обстоятелства. „В папката има сигнал и постановление за прекратяване, а между тях няма нищо. Прокурорът следваше да се отведе, защото съпругата му работи в АЕЦ „Козлодуй“ и ползват ведомствено жилище на централата“, споделя медицинската сестра. Още: РЗИ-Враца: Лечебно заведение към АЕЦ "Козлодуй" е в нарушение на закона

Същевременно Наталия Станчева чака да се разреши и друг неин спор с АЕЦ „Козлодуй“.

След незаконно дисциплинарно уволнение и спечелено от нея дело тя е възстановена на работа, но променят местоработата й. Тогава тя завежда ново дело. Този спор трябва да реши съдия Адриана Добрева от РС-Козлодуй, която обаче се натъкна на по-сериозен проблем от обичайните при спорове между служител и работодател.

Съдия Добрева установи, че парламентът е променил скоростно два закона, които целят да „санират“ съществуването на незаконна поликлиника и така е нарушил Конституцията. Още: Конституционният съд влиза в спор между медицинска сестра и АЕЦ "Козлодуй"

Тя сезира Конституционния съд с искане двете разпоредби да се обявят за противоконституционни. Те позволяват на ядрените централи (в България е само една) да наемат в собствено здравно звено медицински специалисти, които да решават кой служител да бъде допускан до работа. Конституционният съд все още не се е произнесъл по допустимостта на искането.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес