Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протестът пред парламента срещу полицейския произвол не се състоя

27 ноември 2013, 12:24 часа • 16081 прочитания

Днес, в 12:00 часа, в градинката до парламента между Художествената академия и храм-паметника „Александър Невски”, точно пред пицария „Мамма Миа”, трябваше да бъде проведен протест срещу полицейското насилие. Събитието във Facebook носеше заглавието „Протест 166”, заради 166-ия ден на непрекъснати протести срещу кабинета „Орешарски”, а и заради символиката – телефон 166 и телефонът на МВР.

Оказа се обаче, че протест няма. Създателят на събитието в социалната мрежа Антони Де ла Рея е написал на стената на самото събитие, че оттегля уведомлението си за разрешение на протеста, пратено до Столична община. Цитираната от него причина е „подготовка на гърба на нашето събитие - което е замислено като мирно и цивилизовано, сериозни провокации от други хора спрямо полицаите”.

Репортер на Actualno.com беше на мястото на събитието, а един от охраняващите полицаи потвърди информацията за отмяната на събитието. Същото сториха и „Ранобудните студенти”.

Протестът срещу полицейския произвол беше замислен да се проведе точно пред в градинката до парламента заради факта, че тя влиза в зоната за сигурност около Народното събрание. Според л. 7, ал. 3 от Закона за митингите и манифестациите обаче зоната следва да е 20 метра, а тя отдавна не е толкова и МВР не е искало одобрението на столичния кмет за увеличението й. Именно заради това от ДСБ вече изпратиха сигнал до прокуратурата.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес