Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протестите: Ден 50 – Балони с цветовете на трибагреника полетяха над София (ОБНОВЕНА)

27 август 2020, 22:47 часа • 6150 прочитания

Балони в цветовете на българското знаме полетяха над центъра на София в 50-тия ден на протести срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев.

"Днес имаме своеобразен юбилей”, обяви единият от самопровъзгласилите като „Отровното трио“ Арман Бабикян. "Затова решихме да вдигнем високо трибагреника на България, за да знаят всички, срещу които се събираме, и всички, заради които се събираме вечер тук, защо сме на този площад, най-високо за нас на този площад не стоят личните ни пристрастия, а желанието ни България да стои над всичко, демокрацията да стои над всичко, законността да стои над всичко и най вече над мафията. Честит ви 50-и ден, заяви още Бабикян. Надявам се, че балоните летят достатъчно високо, та да ги видят добре - бяло, зелено, червено.

За момента протестът в т.нар. Триъгълник на властта в центъра на София протича спокойно, а присъствието е вяло. И днес блокираните кръстовища остават три на брой – пл. Независимост, Софийския университет и Орлов мост. Исканията на протестиращите остават същите – оставка на правителството на Борисов и на главния прокурор, предсрочни избори и служебен кабинет.

Протестиращите издигнаха своеобразна „Стена на позора”, на която бяха закачени снимките на премиера Борисов, на Менда Стоянова, на председателя на парламента Цвета Караянчева и на Даниела Дариткова. Те призоваха всички да се съберат на 2 септември на пл. Независимост.

По традиция протестиращите се отправиха на шествие и стигнаха до палатковия лагер на кръстовището при Орлов мост. Ситуацията към момента е спокойна. "Правим каквото правим на 2-ри септември, а на 3-ти вече отиваме там, където е Иван Гешев”, заяви адв. Николай Хаджигенов от имровизираната трибуна около фонтана пред президентството. "Мен не ме е страх!”, допълни той, а след тези негови думи прозвуча националният химн.

Днес сутринта протестиращи и представители на гражданско движение “БОЕЦ” блокираха последователно всички входове на Съдебната палата в столицата, като част от поредицата „блокади-изненади“. Дори и след 9 часа сградата с двата лъва – “бърлогата на мафията”, както протестиращите я нарекоха, остана затворена, въпреки че на няколко пъти заявиха, че не възпрепятстват влизането в нея на граждани или юристи.

За да имаме правова държава, първата стъпка е оставка на премиера Бойко Борисов и оставка на главния прокурор Иван Гешев, заявиха протестиращите, които на няколко места по фасадата поставиха традиционните за акциите им лепенки “Офис на Пеевски”. Гражданите изразиха и недоволството си от факта, че главният прокурор, чийто кабинет се намира в сградата, не използва централния вход, за да влиза в нея. „Съдебната палатка“, иронично наричаха протестиращите храма на Темида, а към един от отворените прозорци полетяха и яйца. Такива бяха оставени пред входовете.

Според гражданите, изразяващи недоволството си, вчерашната оставка на правосъдния министър Данаил Кирилов няма да тушира енергията на протестите, както, според тях, това не се случи и при предходните рокади на кабинета.

Протестно автошествие се проведе и в Стара Загора, предаде Би Ти Ви. Близо 30 автомобила преминаха за пореден път по улиците на града. Този път обаче в маршрута бе включена и Съдебната палата, където се получи затруднение на движението. Крайната точка отново бе палатковия лагер край старото летище в града. Протестиращите изстреляха бутафорна ракета със записите на премиера към Космоса. За петнадесетина минути те излязоха на пътното платно към подхода за АМ „Тракия“ и по пътя за Хасково.

Демонстрация тази вечер се провежда и в Пловдив. На нея присъстват и представители на гражданско сдружение БОЕЦ начело с Георги Георгиев. Около 22 часа те блокираха едно от ключовите кръстовища в града като насядаха по пътното платно.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес