Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протестиращите за Пирин ще отбележат Баба Марта "по запомнящ се начин"

01 март 2018, 07:14 часа • 671 прочитания

Днес (1 март 2018 г.) граждани в България и чужбина ще протестират отново за оттегляне на решението на правителството от 28.12.2017 г. да отвори за строителство 48% от територията на Национален парк "Пирин", както и срещу готвените промени в Закона за горите, които ще улеснят урбанизирането им, съобщават от Коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България".

Недоволните уточняват, че "протестът е и срещу корупцията на всички нива, срещу безцеремонността на олигарсите, срещу зависимите политици, които не желаят да спазват законите".

В София протестиращите се събират в парк "Баня Лозенец", недалеч от Моста на влюбените на НДК в 18:30 ч.

По това време в НДК ще се провеждат събития от европредседателството на България. Протестиращите ще отбележат 1 март – Баба Марта - "по запомнящ се начин".

Протести ще се проведат също така и в Благоевград, Бургас, Велико Търново, Казанлък, Плевен, Пловдив, Русе, Свищов и Сливен.

Българите в чужбина излизат в подкрепа на Пирин в Бристол, Глазгоу, Лондон, Малта и Париж.

Исканията на недоволните остават непроменени:

1. Оттегляне на решението на МС от 28.12.2017, което дава възможност за строителство в 48% от Национален парк Пирин;

2. Оставка на Нено Димов като министър на околната среда, предложил това решение;

3. Обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество;

4. Оставка на Валери Симеонов като вицепремиер, заради прокарване на правителствена политика срещу гражданското общество и природата и публичните призиви за насилие и дискриминация;

5. Отхвърляне на внесените лобистки поправки в Закона за горите (същите като през 2012 г.), разрешаващи сечта и бетонирането в горите. Отделяне на контролния орган (Изпълнителна агенция по горите) от брадвата (Министерство на земеделието и храните) и забрана на износа на обла дървесина от държавните гори;

6. Отхвърляне на промените в Закона за опазване на земеделските земи, които улесняват урбанизацията им, както и разследване на заменките по Черноморието.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес