Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протестиращите от "Младост" със свой кандидат за кмет

07 октомври 2016, 17:30 часа • 2249 прочитания

Лидерът на протестите в столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева влезе в надпреварата за избор на кмет на района. Това ще бъде тест дали протестиращите ще могат да се преборят с конкуренцията на кандидатите от парламентарно представените партии.

ГЕРБ, Реформаторският блок, АБВ и "Патриотите" залагат на женски имена. Единственият мъж в надпреварата засега е генерал Стефан Савов, предложен от БСП.

Регистрацията на кандидатите за кмет на "Младост" започна в петък в Общинската избирателна комисия в София и ще продължи до 17 часа на 11 октомври. Частичните избори ще се проведат заедно с президентските на 6 ноември.

Постът беше овакантен след като предишният кмет Цвета Авджиева от ГЕРБ подаде оставка по настояване на премиера Бойко Борисов. Това стана след граждански митинги срещу застрояването на поредната градинка в квартала. В случая се оказа замесен нейният зет Александър Тзавелла, предаде Mediapool.

Лидерът на протестите срещу застрояването на района Десислава Иванчева е председател на инициативния комитет "За Зелен Младост". Той събира подписи за свикване на местен референдум за налагане на мораториум върху строителството в зелени площи и детски площадки в района. Вече са събрани над 7000 подписа в подкрепа на каузата.

"Боря се за запазване на останалите зелени площи в района, чрез промяна на устройствените планове. Това ще бъде акцент в дейността ми като кмет на "Младост", ако жителите на района ми гласуват доверие в изборите на 6 ноември", заяви Десислава Иванчева след като подаде документи за регистрация в Общинската избирателна комисия.

Тя добави, че ще заложи на обособяване и благоустройство на парк "Въртопо" между районите "Младост" и "Студентски", на Източен парк между "Младост" и "Горубляне" и на паркове в кварталите "Младост 1" и "Младост 1А".

Иванчева ще работи и за обновяване на детските площадки и ремонтиране на вътрешно кварталните улици. Основен ангажимент, който поема кандидатът на протестиращите, е за свикване на местни референдуми по всички важни въпроси за района.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес