Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протестиращи родители: Политиката на правителството унищожава семейството

19 февруари 2013, 15:15 часа • 9273 прочитания

"Цялата политика на правителството към семейството е с цел неговото унищожаване", това казаха родители по време на мирна демонстрация пред сградата на Президентството в подкрепа на искането за налагане на вето върху закона за предучилищното и училищното образование, съобщи БГНЕС.

"Изземват се функциите на бащата и на майката от държавния чиновник и служител. Това поведение е безотговорно, погрешно и зло. Това води до унищожаване на нацията ни и поставя под заплаха добруването на семействата ни", заявиха представители на организациите, които анстояват да се наложи вето върху закона за образованието. Лозунги "Децата не са на държавата" и "Държавата помага, а не командва родителите" бяха опънати под прозорците пред Президентството.

Едно от исканията на родителите е да имат свободата да изберат формата на обучение и в 21 век да използват всички възможни и достъпни технологии за образование. "Човек може да се учи на много неща без да посещава организирана форма, която да е контролирана с мастита институция и чиновници със съмнителна компетентност. Човек учи по много различни начини. Както сме ги научили да ходят и да държат лъжицата, така можем да ги учим и на азбуката и да им показваме фигури от геометрията".

Няколко души от събралите се, въпреки студа навън, настояха за възможност за надомно обучение. Много деца и родители споделят, че образованието е под всякаква критика, а учебниците не са написани качеството. Децата остават с впечатление, че са тъпи, защото не ги разбират, а в интерес на истината те така са написани, че трудно се разбират от родители с висше образование. Предлагали сме молби и писма до министерството. Няма диалог за алтернативната форма на домашно образование. "Г-н Игнатов и г-жа Дамянова са едни хора, които с поведението си от години насам могат да бъдат описани с една единствена думичка - "зли хора", категорични бяха демонстрантите.

От Гражданска инициатива на родителите Пазарджик пожелаха законът да отпадне, защото децата буквално ще намразят училището. "Трябва повече да сме загрижени за децата, а не да усвояваме някакви пари, които ЕС отпуска. Има и други начини да се усвоят тези пари. Не е задължително вкарването на 4-годишни деца в образователната система.

Това което ни дава основание да смятаме, че има финансов интерес е, че нито в националната програма за развитие на образованието, нито в концепция за закона на образованието не се включва мярка за задължително образование от 4 годинки. Имаме програма за развитие на програма 20/20 , която е изработена в съответствие с програмата за Европа, в която също не фигурира такава мярка.

Изведнъж такава се появява в оперативна програма, с която се искат средства за образованието, която е написана от тесен кръг от изпълнителната власт. Тоест това е някакво еднолично решение за налагане на закон с такова обществено значение и то в документ, в който се искат пари", смятат от Национална мрежа на родителите.

Яна Иванова
Яна Иванова Отговорен редактор
Новините днес