Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протест заради продажба на военни имоти в Черноморец

20 септември 2019, 10:00 часа • 5202 прочитания

Протестно шествие от централния площад пред читалището в Черноморец до нос "Червенка" организират жителите на града. Причината - продажбата на военни имоти, в които влизат техни земи. Недоволните са наследници на терени, попадащи в обхвата на военните поделения край града. Те са против продажбата на имотите, обявена от Министерството на отбраната, и настояват земите да им бъдат върнати.

От 2005 година наследниците на земеделски земи в местностите „Червенка“, „Аклади“ и Таласакра настояват министерството на отбраната да им върне имотите, съобщава БНР.

До нос Червенка близо 20 декара на брега на морето са оградени като територия на военното министерство, ползвана преди време за казармени помещения и складове. Други 370 дка на полуостров Акра са ползвани от армията, спорни имоти има и на трети полуостров -Таласакра, съобщава BTV.

Тези терени са включени в списък от 100 обекта в цялата страна, предвидени за продажба от военното министерство до края на годината. Протестиращите казват, че не са получили обезщетения, но не ги и искат. Те имат нотариални актове за земите си и вместо пари искат искат да си получат имотите. Затова са завели съдебни дела и настояват да получат достъп до имотите си.

"2005 година беше първият протест за имотите пред парламента на жълтите павета и тогава ми беше обещано, че в най-скоро време ще се реши този проблем. Имам документи за собственост от 1939 г насам. Нямам един метър върнат. Каракачанов и Бойко Борисов си зариват главата в пясъка и не желаят въобще да се срещнат с нас - нито да коментират, нито да ни обезщетят, нито да ни върнат земите.", обяви един от потърпевшите Асен Петков.

Кметът на Черноморец Добри Добрев обясни, че казусът има много лесно решение - двата полуострова са с отпаднала необходимост за военните - Акра и Червенка. Собствеността на хората е призната, затова няма причина имотите им да не бъдат върнати.

Според Добрев най-сложен е казусът при полуостров Таласакра, където военното министерство не желае да се откаже от имота си. Според МО територията се използва, за какво - секретно е. Но на всички живеещи в района е ясно.

"Там има кучкарник. По всичко личи, че той е пред закриване, а имота пред смяна на статута. Все още се държи, вероятно с идеята един ден да бъде продаден, а собствениците обезщетени", обясни Васил Жечев от Инициативния комитет. По думите му протестиращите не искат обезщетения, а искат земите си.

Решение на МС от март разрешава продажбата на земята в местността „Червенка“, но заради заведено от Инициативния комитет дело, военното министерство е спряло процедурата.

От Министерството на отбраната твърдят, че „към днешна дата няма стартирала процедура за разпоредителни действия с тези имоти”, съобщи BTV. Освен това според ведомството „тези въпроси вече са получавали отговори и поставянето им отново създава усещането, че темата се спекулира в началото на политическия сезон и предстоящите избори”.

Протестиращите отрекоха да имат политически цели и подчертаха, че битката им за земята продължава вече над 10 години. 

Протестиращите са категорични, че няма да спрат с протестите, докато не им върнат земите. Те се заканиха да блокират и магистралата. Хората споделиха, че не са обезщетени, а въпреки наличните документи, нямат право да ползват имотите си.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес