Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протест в защита на деца от социално слаби семейства - на 1 юни

30 май 2019, 06:45 часа • 2482 прочитания

В Деня на детето - 1 юни, инициативата "Системата ни убива", прави протест от 11:00 часа пред сградата на Министерския съвет под надслов "Да спасим децата от системата". Той ще завърши там, където точно преди 1 година бе издигнат палатковият лагер в защита на децата с увреждания.

Исканията на протеста са следните - наложителни, възможни и конкретни нормативни промени, които да гарантират правото на спокойствие и усмивки на децата от социално слаби семейства.

"Някои от тях ще бъдат на протеста. С храбрите си, преждевременно пораснали деца. Преживели невръстни паническия ужас на принудителната раздяла, неразбиращи и изплашени от наложената им промяна. Те все още се тревожат, че кошмарът ще се повтори, други пък се страхуват, че ще го преживеят. На 1 юни ще ги чуем и ще поискаме промени. Нужна е система, която гарантира невъзможността недомислени институционални решения да отнемат безгрижни детски години. Система, която категорично отхвърля т.нар. оправдана допустима грешка, когато се съсипват детски съдби. Трябва да предпазим българските деца от фатални и непростими действия на съществуващата система, която както знаем УБИВА", съобщават от "Системата ни убива".

Съорганизатори са следните организации: Конфедерация за защита правата на децата, Сдружение "Барсь", Сдружение "Етика в медицината", Фондация "Бащи за отговорно родителство", Сдружение за защита правата на хората с аутизъм в България, Фондация "Ако си дал Бългаpия", Асоциация за детско pазвитие.

Припомняме, че инициативата вече се раздели на две заради вътрешни спорове - най-вече кой колко е изкушаван от премиера Бойко Борисов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес