Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протест в София срещу застрояването на Карадере

10 октомври 2014, 21:32 часа • 19381 прочитания

Не искаме бетон в морския ни дом" и "Искаме море с натурално Карадере", обявиха няколко десетки протестиращи срещу застрояването на местността Карадере, предаде БГНЕС.

Екоактивисти се събраха пред Министерски съвет в София, за да изразят несъгласието си с публикуваното решение на директора на РИОСВ-Бургас да не се извършва оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното намерение в Карадере.

Протестът бе обявен с начален час 18:00 часа, като минути по-рано от Министерството на околната среда и водите публикуваха становище на служебния министър Светлана Жекова, която поиска отмяна на въпросното решение на РИОСВ-Бургас. По-рано днес протестиращите са имали среща с Жекова в министерството, на която са я запознали с мотивите си.

Искаме Карадере да бъде запазено във вида, в който е, заяви един от протестиращите Кирил Ценев. По думите му, местността попада в защитени зони за обитанието на птиците и биоразнообразието и екоактивистите не искат по никакъв начин там да се осъществява масирана човешка дейност. "Това включва и т.нар къмпинг, проект за който от своя страна включва изливане на бетон", категоричен бе Ценев.

Недопустимо е инвестиционното намерение да бъде одобрено без ОВОС, настояха протестиращите. Те обясниха пред събралите се журналисти, че са доволни от решението на Светлана Жекова, но предупреждават, че няма да се откажат от своята кауза и ще излизат на улицата винаги, когато Карадере е застрашено от застрояване.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес