Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протест в София и Варна срещу ТПТИ

04 юли 2015, 07:50 часа • 10279 прочитания

Днес, 4 юли, в София и Варна ще се проведат граждански протести под надслов "НЕ НА ТПТИ".

За София сборният пункт на участниците ще бъде пред сградата на Европейската комисия на ул. "Г. С. Раковски" 124 в 19.00 ч. След това ще премине шествие по маршрут: сградата на Европейската комисия – Министерство на икономиката – Народно събрание – сградата на БНТ.

За Варна сборният пунк на участниците ще бъде пред Община Варна в 18.00 ч., след което ще премине шествие по маршрут: пл. "Съединение" – бул. "Цар Освободител" – по Княз "Борис I" към бул. "Сливница" – Община Варна.

На 10 юни Европейският парламент трябваше да гласува по ТПТИ, но гласуването беше отложено за неопределена дата. Основните опасения на протестиращите против споразумението касаят уеднаквяването на нетарифните бариери, което щяло да даде предимство на по-голямата икономика в лицето на САЩ и щели да се занижат санитарните и хранителни стандарти в търговията, а това щяло да принуди ЕС да отмени съществуващите в момента забрани за внос на обработени с химични вещества меса и храни. Друго опасение е въвеждането на арбитражните съдилища ISDS. Припомняме, че Комисията по международна търговия в ЕП прие на 28 май резолюция, с която подкрепя Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции, включително и противоречивата клауза за механизъм за защита на инвеститорите (investor state dispute settlement – ISDS).

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес