Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протест с искане на доживотен затвор без замяна за рецидивисти под прозорците на НС

18 септември 2019, 07:30 часа • 1897 прочитания

Близки на пострадали от тежки престъпления се събират на протест под прозорците на Народното събрание. Те настояват за справедливи присъди за извършителите.

Пострадалите ще внесат искане промяна в НПК за най-тежка присъда за извършителите на този вид престъпления - доживотен затвор без право на замяна.

В момента при пълни самопризнания извършителите намаляват присъдата си и разследването се води по съкратена процедура. Това в повечето случаи не обезщетява мъката на близките на жертвите. Те настояват най-тежкото наказание да остане особено за рецидивисти с предишни присъди.

Предложението на протестиращите е подкрепено от подписка, под която са написали имената си 15 хиляди души.

Инициативата започнаха близките на убитото момиченце от село Сотиря. В нея са се включили и българи от чужбина.

В същото време в кметството на Сотиря всекидневно пристигали пратки с подписи. Непознати от цялата страна организирали пунктове и доброволни групи за събиране на подписи за най-тежкото наказание, съобщи BTV.

Очаква се по-късно през деня депутатите от правната комисия да обсъждат дали да остане възможността за намаляване на присъдите на убийци и изнасилвачи след даването на самопризнания.

Предложенията за промени в реда на съкратеното съдебно производство дойдоха след възобновен обществен дебат, породен от фрапиращите случаи в село Сотиря и Негован. БСП, "Обединените патриоти" и "Воля" предлагат отпадане на възможността за съкратено производство и намаляване на присъдата при убийства и престъпления, довели до тежки телесни повреди. Колегите им от ГЕРБ искат запазване на института, но при въвеждане на строги ограничения, пише БГНЕС.

 

 

 

 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес