Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протест на пчелари заради липсата на контрол при пръскането с препарати

11 ноември 2019, 08:40 часа • 4624 прочитания

Сдружение "Български свободни пчелари" организира днес, 11 ноември, на протестно шествие срещу употребата на пестициди в земеделието, предаде БГНЕС.

Исканията на пчеларите са свързани със заместването на химичните препарати с биологични и създаване на пчеларски борд. Според организацията в социалните мрежи, протестът ще започне пред Министерството на земеделието и ще продължи с шествие до Народното събрание. Недоволните пчелари ще направят и символично пръскане за растителна защита пред държавните институции в знак на протест, информира БНР.

Пчеларското сдружение настоява държавата да упражни контрол върху сектора за създаване на Пчеларски борд, който ще следи за налагането на санкции на нарушителите що се отнася до пръскането с химикали на земеделски насаждения и ще подкрепя пчеларите за лабораторни анализи на меда. Сега по наредба има изискване фермерите да предупреждават поне 3 дни по-рано, ако ще пръскат, но пчеларите масово се оплакват, че това изобщо не се спазва, а реални санкции няма. Сред исканията на сдружението е и намаляване на вноса на мед у нас.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес