Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протест: ГЕРБ бетонира със закон бъдещи случаи като този с тютюневия склад в Пловдив

14 март 2016, 12:35 часа • 2573 прочитания

Протест, касаещ пряко бъдещо потулване на случаи като съборената в Пловдив сграда на „Ориент Табако”, се провежда пред Народното събрание. Той е организиран от Форум „Културно наследство”.

Причина за протеста е приет на първо четене законопроект за изменение на Закона за културното наследство. Съгласно него експерти, назначени на щат в общините, ще могат да извършат оценка за инвестиционни намерения. Досега тази задача се пада на Националният институт за недвижимо културно наследство.

Вносители на текста са депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев и Димитър Главчев, както и скандално отлъчената от „Патриотичния фронт” Полина Карастоянова заради законопроекта ѝ за домашната ракия. Мотивите им за предложението се обобщават със заключението, че Националният институт за недвижимо културно наследство нямал капацитет и оценките за дадено инвестиционно предложение се движели с години.

Това, което ще бъде прието, ще облекчи тежката корупция за сметка на културното наследство, категоричен беше пред БНТ Владо Руменов, координатор на Форум „Културно наследство”.

Припомняме, че за скандално бутната в празничен ден сграда на „Ориент Табако” Министерството на културата категорично заяви, че в случая говорим за паметник на културата. Община Пловдив обаче показа писмо от инвеститор, че това не било паметник. Писмото уж също е с официално становище. И досега мълчанието кой е виновен и кой ще понесе отговорност по случая продължава да властва.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес