Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прощаваме се с митрополит Кирил, траурен ден за Варна

11 юли 2013, 07:01 часа • 28657 прочитания

Започна поклонението пред тленните останки на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил в катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна.

Целият Св. Синод пристигна за поклонението пред тленните останки на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил , с изключение на пловдивския митрополит Николай и плевенския митрополит Игнатий

11 юли е обявен за траурен ден във Варна, предаде БГНЕС. Денят е обявен за траурен със заповед на временно изпълняващия длъжността кмет на Варна Богдан Караденчев. Препоръчва се провеждането на предварително организираните официални и светски събития, с изключение на тези от личен характер, да бъде съобразено с обявения траур, отложено или отменено.

Има огромна опашка от чакащи пред храма да се поклонят пред останките на митрополит Кирил. Тази сутрин поклонението пред тленните останки на митрополит Кирил започна малко след 7.30 ч. в катедралния храм.

Поклонението пред тялото на Негово високо преосвещенство започна в 8.00 часа в катедралния храм "Свето Успение Богородично" в морската столица. Час по-късно ще бъде отслужена и Света литургия. От 11:00 часа, също в катедралния храм, ще бъде отслужено опелото и след това тялото на митрополит Кирил ще бъде положено в старите варненски гробища в митрополитската алея.

На погребението ще присъства Негово светейшество патриарх Неофит, както и архиереите от Светия Синод: Крупнишки епископ Инокентий, викарий на Старозагорския митрополит; Деволски епископ Теодосий; Маркианополски епископ Константин; Месемврийски епископ Яков; Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир; Тивериополски епископ Тихон, председател на църковното настоятелство ПКСХП "Св. Александър Невски"; Стобийски епископ Наум, главен секретар на Светия Синод; Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит; Велички епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит; Драговитийски епископ Даниил, викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия; Траянополски епископ Киприан, викарий на Врачанския митрополит; Агатанокийски епископ Борис, игумен на Бачковския манастир; Константийски епископ Антоний, викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит; Провадски епископ Игнатий, викарий на Сливенския митрополит; Браницки епископ Григорий, игумен на Троянския манастир; Главиницки епископ Йоан, (до сега) викарий на Варненския и Великопреславски митрополит; Мелнишки епископ Серафим, викарий на Неврокопския митрополит.

Светият Синод, на заседание в пълен състав, избра Врачанският митрополит Калиник за наместник на Варненската и Великопреславска епархия.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил се удави в морето край местността Траката във Варна във вторник сутринта. Тялото му бе забелязано във водата, в близост до буната на рибарското селище от жена, която ходила да плува всяка сутрин на същото място. Кирил бил с шнорхел и с маска. Причината за смъртта на митрополит Кирил е удавяне и по-точно от хипотермия – гмурнал се на дълбочина със силно студено течение.

Митрополит Кирил (Богомил Петров Ковачев) е роден на 8 юни 1954 г. След кончината на Патриарх Максим, на 10 ноември 2012 с тайно гласуване 7 от 12 присъствали митрополити го избраха за Наместник-председател на Българската православна църква до избирането на Патриарх Неофит. От 1992 г. е член на Намаления състав на Св. Синод, а в периода 1994-2001 г. е Представител на Върховния църковен съвет.

Митрополит Кирил може да се каже беше един от символните владици на прехода в България. Избран в също толкова символичната 1989-та година за митрополит той е от поколението - наред с новия патриарх Неофит, както и вече повечето настоящи владици.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес