Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пролетния семинар на фондация "Българска памет" във Варна събра около 170 деца

31 март 2014, 15:46 часа • 23409 прочитания

Около 170 деца от Сърбия, Македония, Западните Родопи и района на Тервел участват в пролетния семинар на фондация "Българска памет" във Варна. Това заяви председателят на фондацията д-р Милен Врабевски пред Фокус.

Той каза още, че през тази година най-голяма е групата на децата от Западните Родопи, като те са от 12-13 населени места в този район. Д-р Милен Врабевски добави, че броят на децата от Украйна е по-малък, тъй като ваканцията на учениците е през октомври, поради което техният брой е по-голям през есенния семинар на фондацията. „Това няма нищо общо с кризата в Украйна, а е свързано с почивката на децата”, каза още д-р Врабевски. Той припомни, че семинарите се провеждат вече седма година, като обикновено в годината има между два и три семинара, каза още специалистът. По думите му, за тези седем години в семинара участие са взели повече от 3000 деца. "Аз ги наричам културно-образователни, но и ребългаризационни семинари с цел изграждане на една европейска културна идентичност у младите хора", посочи Врабевски. Той бе категоричен, че това е инвестицията, която се прави от ръководената от него фондация, е инвестицията, която всеки баща би направил за децата си, за да могат те да имат средата, която той би желал да имат.

Д-р Милен Врабевски каза още, че в семинарните занятия участниците се срещат с успели българи. В програмата има срещи и беседи по история, етнология, по европейска интеграция. Мотото на семинара е "Силна национална идентичност, силна европейска идентичност". По време на форума е предвидено и посещение във Велико Търново, като преди това ще бъде посетена и Мадара. Врабевски припомни, че посещенията са награден фонд, тъй като фондацията организира всяка година конкурс за есе на някаква тема за кръгла годишнина, и първенците от конкурсите участват в семинара. От всички участници авторите на стоте най-добри есета като награда ще имат възможност да посетят и Брюксел и ЕП. 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес