Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокурорската колегия предлага да бъде открита процедура за избор на нов главен прокурор

21 юни 2023, 14:36 часа • 1989 прочитания

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) предлага на Пленума на ВСС да приеме времеви график (хронограма) за провеждане на процедурата за избор на главен прокурор.

Предложението се внася в заседанието на Пленума на ВСС, насрочено за 22 юни, четвъртък, за разглеждане и произнасяне, съобщиха от Съдебния съвет.

Припомняме, че миналата седмица Борислав Сарафов бе избран за временно изпълняващ длъжността главен прокурор, след като Пленумът на ВСС освободи Иван Гешев предсрочно. Сарафов ще е на поста до избор на титулярен обвинител номер едно, което ще стане с конкретната процедура в Съдебния съвет.

Днес Прокурорската колегия взе и друго решение - да освободи Евгений Трифонов от заеманата длъжност „прокурор“ във Върховна касационна прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, считано от 26 юни.

Трифонов бе поощрен с отличие „личен почетен знак първа степен - златен“ и парична награда в размер на 1500 лева. Тя идва заради "проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества", съобщиха от ВСС.

ОЩЕ: Заместничка на Сарафов поема НСлС

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес