Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокурорите обвиниха ВСС, че не защитава интересите на магистратите заради скъпа застраховка

03 февруари 2016, 13:50 часа • 3559 прочитания

През декември миналата година Висшият съдебен съвет (ВСС) е сключил изключително неизгоден за магистратите и служителите договор за застраховка, а застрахователната компания е избрана без участието на съсловните организации.

Новият договор, за който е отворена втора процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП), е по-скъп, а сумите, които трябва да получат магистратите при заболяване или злополука, са в пъти по-малки от предишния. Това се казва в становище на Асоциацията на прокурорите (АПБ), която се разграничава от решенията за параметрите на договорените застрахователните обезщетения, и в частност тези, касаещи обезщетенията при злополука и болест, както и условията за възстановяване на медицинските разходи и разходите за болнично лечение.

При очевидното наличие на бюджет за сключване на договора за застраховка е проявено неглижиране на интересите на магистратите и служителите, което демонстрира нежелание от страна на ВСС ги подкрепи към ефективно изпълнение на служебните задължения, смятат прокурорите.

Сключеният на 22 декември 2015 година договор за застраховка съдържа клаузи, които не осигуряват в оптимална степен защита на застрахователния интерес на магистратите и служителите, но въпреки това за този договор възложителят – ВСС ще изплати на застрахователя застрахователна премия в общ размер от 3 885 602,40 лева (без ДДС), която надвишава 4,5 пъти сумата по пердходния застрахователен договор.

Обсъжданията на параметрите на втората обществена поръчка е протекло в отсъствието на съсловните организации, без те да са били уведомени и за подновяване на процедурата и поканени за участие в нея, посочват от Асоциацията на прокурорите.

"При очевидното наличие на бюджет за сключване на договора за застраховка е проявено неглижиране на интересите на магистратите и служителите, което демонстрира нежелание от страна на ВСС ги подкрепи към ефективно изпълнение на служебните задължения. Заявяваме, че интересите на магистратите и съдебните служители не са били защитени при подготовката и провеждането на процедурата за сключване на настоящия договор за застраховка, и не се защитават и с неговото действие!" - се казва в становището на прокурорската асоциация.

През 2014 г. ВСС сформира работна група за изготвянето на задание за обществена поръчка за избор на нова застрахователна компания. За участие в групата са поканени и представители на съсловните организации. Това става след писма на Асоциацията на прокурорите и Съюза на съдиите, в които се настоява за договаряне на по-изгодни по размер застрахователни обезщетения при настъпване на временна загуба на работоспособност поради злополука или заболяване.

Откритата процедура обаче е била прекратена поради отказ на единствения класиран кандидат. ВСС започва втора процедура по ЗОП, но този път не кани представители на съсловните организации. Така, на 22 декември 2015 г. кадровият орган взима решение за сключване на договор с "Дженерали Застраховане" АД за групова застраховка "Злополука" на живота и трудоспособността на общо 14640 действащи и предстоящи за назначаване магистрати, съдебни и прокурорски помощници, държавни съдебни изпълнители, съдии по вписването, членове на ВСС, членове на Инспектората на ВСС, служители в НИП и съдебни служители.

Този нов договор обаче по никакъв начин не защитава интересите на магистратите и служителите, казват от АПБ. Прокурорската организация категорично заявява, че се разграничава от решенията на комисията "относно параметрите на договорените застрахователните обезщетения, и в частност тези, касаещи обезщетенията при злополука и болест, както и условията за възстановяване на медицинските разходи и разходите за болнично лечение". "При очевидното наличие на бюджет за сключване на договора за застраховка е проявено неглижиране на интересите на магистратите и служителите, което демонстрира нежелание от страна на ВСС да ги подкрепи към ефективно изпълнение на служебните задължения", се казва още в становището на организацията.

От асоциацията правят и съпоставка на условията и сумите в договора от 2012 г. и този от 2015 г. Става ясно, че новият е много по-скъп от предишния. "За сравнение, при предходния договор от 2012 година тя е била в размер на 865 274.67 лв. без ДДС, а при настоящия договор е 3 885 602.40 лв. без ДДС. Казано по ясно, имаме един по-неизгоден за застрахованите лица договор, но за сметка на това при 4,5 пъти завишаване на цената по него."

От асоциацията говорят и за разликата в конкретни условия между двата договора. Най-напред в новия договор има сериозно отстъпление в размера на застрахователната сума за всяко застраховано лице. При контракта от 2012 г. и при първата процедура, в която е участвала АПБ, е била в размер на 81 000 лева, а в настоящия договор е в размер на 40 000 лева, разделени на 35 000 лв. при настъпване на основните покрити рискове вследствие на "Злополука" и 5 000 лв. при настъпване на допълнителните покрити рискове вследствие на "Заболяване". "Такова разделение на основанията и сумите за плащане по отделните обезщетения е против интересите на застрахованите лица. То пряко и негативно рефлектира върху размера на предвидените обезщетения по сключения договор и то в случаите, който в най-голяма степен касаят застрахованите, а именно, обезщетенията при временна загуба на работоспособност, вследствие от злополука или заболяване", пишат от АПБ.

Същевременно за разлика от договора за застраховка от 2012 г., който предвиждал възстановяване на всички медицински разноски в размер до 40 000 лева, по новия договор на възстановяване подлежат разноски в размер до 500 лева на година.

От АПБ добавят, че с новия договор най-засегнати са лицата, при които временната загуба на работоспособност в следствие от заболяване е продължила до 30 календарни дни включително. В този случай застрахователно обезщетение не се изплаща. При продължаване на временната нетрудоспособност над 30 дни застрахованото лице ще получи обезщетение в размер от 0.1000 % от лимита на договорената застрахователна сума в размер от 5 000 лв., т.е по 5 лева на ден.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес