Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата проверява бившия кмет на район "Изгрев"

02 септември 2013, 11:31 часа • 32401 прочитания

Бившият кмет на район „Изгрев” в София Димитър Димитров, който беше уволнен през март тази година заради злоупотреби, ще бъде даден на прокурор. Това показват документи, видени от Actualno.com.

Районната администрация в „Изгрев” е била подложена на вътрешен одит, който е установил редица нарушения. Сред тях са липса на ред и начин за сключване на граждански договори и отчитане на свършената по тях работа, липса на отчет на обществените възпитатели, липса на контрол за законосъобразност преди поемането на задължение чрез сключване на граждански договори, повече изплатени средства по граждански договори, отколкото е предвидено по план. От 1 юли до 31 декември миналата година на обществените възпитатели в общината се е плащало със заповеди на кмета Димитър Димитров т.е. без правно основание, гласи заключение на одита.

Освен всичко друго са плащани и средства по обществени поръчки по непрозрачен начин, се казва в доклада на одиторите. Купувано е и гориво за служебни автомобили без да има някакъв установен с вътрешна наредба ред и без установени лимити. Давани са под наем имоти на общината без провеждане на търгове и конкурси. Нямало е и никаква информация за получени дарения в район „Изгрев” и такива не са обявени в публичния регистър.

На база заключенията от одита, столичният кмет Йорданка Фандъкова е изпратила доклада от одита на Софийска градска прокуратура.

Само преди половин месец администрацията в „Изгрев” нашумя и с друг скандал – този път от сексуално естество. Служителки от юридическия отдел са се оплакали от поведението на шефа на отдела Никос Самарас още по времето на управлението на бившия районен кмет Димитър Димитров, пише „Свободно слово”. Няколко от оплакалите се жени вече не работят там. Самарас е бил дисциплинарно наказан, но не и уволнен, макар пред "Монитор" Димитров да признава, че е имало основание това да бъде направено.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес