Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата отговори на Цариградска: Ясно е колко магистрати са подслушвани

17 октомври 2024, 12:30 часа • 1572 прочитания

Специални разузнавателни средства (СРС) са приложени спрямо 11 прокурори, 3 следователи и един съдия - така прокуратурата отговори на съдия Владислава Цариградска, която вчера в интервю заяви, че "за последните пет години са издадени над 150 разрешения за прилагане на СРС-та срещу магистрати".

По думите на Цариградска, която се оплаква от заплахи, те са издавани с разрешението на бившия председател на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев.  Според нея, натискът върху магистратите се осъществява "чрез медийни кампании, клевети и злоупотреби със СРС-та". Още: След обвинения в бездействие: Сарафов се захвана със заплахите срещу съдия Цариградска

Отговорът на прокуратурата

По разпореждане на и.ф. главен Борислав Сарафов още през март 2024 г. е извършена проверка на всички разрешени от съда специални разузнавателни средства, прилагани спрямо магистрати, по които заявител се явява прокуратурата, пише в съобщението на прокуратурата. Проверката обхваща периода 2017 г. - 2023 г. включително.

Държавното обвинение не е искало разрешение за проникване, нито в съдебни кабинети, нито в съдебни зали и стаи за съвещание на съдебни състави, допълват от прокуратурата. Още: Продължават ли заплахите срещу съдия Владислава Цариградска?: ВСС търси отговорите

Използването на специалните разузнавателни средства, разрешени от съдия, са за разкриване и доказване на престъпления - престъпление по служба, подкуп, облагодетелстване, притежание на наркотични вещества, както и неизпълнение на служебните задължения с цел облагодетелстване.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес